Najvažnija sporedna stvar na svetu i nije tako sporedna 😂

Ukratko, dani kada se igraju velike utakmice u Evropi direktno su u vezi sa rastom nesreća u saobraćaju širom azijskog kontinenta, objavljeno je u prestižnom naučnom časopisu British Medical Journal.

Jedno od objašnjenja koje može dati odgovor jeste da su ljudi, zbog vremenske razlike, budni do kasno u noć da bi ispratili utakmice koje se prenose. Vremenska razlika je posebno drastična za fanove fudbala u Aziji. Mečevi se uglavnom igraju od 20 č. po evropskom vremenu, što znači da fanovi iz Pekinga, Singapura ili Hong Konga moraju da ostaju do pola pet ujutru budni, a oni iz Seula ili Tokija čak i do pola šest.

Odsustvo kvalitetnog sna je jedan od najvećih uzroka nesreća u saobraćaju i direktno utiče na brzinu reakcije, motoriku i sposobnost odlučivanja.

Da bi testirao ove podatke, tim naučnika iz iz Kine, Singapura i SAD analizirao je preko 2 miliona dokumentovanih saobraćajnih nesreća među taksistima u Singapuru (procenat kola u privatnom vlasništvu je zanemarljivo mali) i svim vozačima na Tajvanu. Nakon toga su podatke uporedili sa 12.788 fudbalskih utakmica evropskih klubova u rasponu od 7 godina (2012-2018).

Popularnost meča je određena monetarnom vrednošću tima koji učestvuje (meč između Real Madrida i Mančestera je označen sa većim faktorom nego meč između Dotmunda i Kajzerslauterna). Tome su pridodati i faktori kao što su godine vozača, pol, iskustvo, vremenske prilike, doba godine, vikendi itd.

U svakom aspektu i kontekstu testa dan nakon meča je pokazivao rast u broju saobraćajnih nesreća.

Na osnovu svih podataka utvrđeno je da su fudbalski mečevi odgovorni za najmanje 371 udes godišnje u Singapuru i čak 41.000 GODIŠNJIH NESREĆA NA TAJVANU. 🤯🤯🤯

Autor: British Medical Journal / redportal.rs

#Azija

#Evropski fudbal

#Udesi

#Utakmice

#fudbal