Muslimani napravili percepciju da je neminovan rat, ističe predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže za RTS da ne veruje u Bosnu i Hercegovinu, da je sklepana i da nikad nije imala šansu da uspe. Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura, mi bismo želeli da budemo sa Srbijom – to je istorijska težnja našeg naroda, ističe Dodik.

Poručuje i da će Republika Srpska biti samostalna država, kao i da će to u miru ostvariti.

Nakon govora Milorada Dodika u Donjoj Gradini, hrvatski član Predsedništva BiH Denis Bećirović kaže da u tom govoru nije video strast i energiju, već javno "priznanje da postoji projekat Velike Srbije", a sarajevski član Predsedništva Željko Komšić rekao je da Dodik govori ono što misli, da mu fali novca i da je spreman na nove zločine.

"Sad saznajem da sam neki zločinac koji se sprema za nove zločine – zamislite budalaštine", poručuje Milorad Dodik u intervjuu za emisiju Oko.

Dodik je upitao i što je problem velika Srbija:

"Zašto bi to bio problem? Njihova paranoja, je li? Ja volim da bude velika i jaka Srbija i volim da budu okupljeni Srbi oko Srbije i želio bih jednog dana ako ne doživim bar da imam dovoljnu svijest kada budem odlazio na drugi svijet da će se srpski narod na ovim prostorima ujediniti."

Poručuje i da ne vidi zašto nije legitimno da tako razmišlja i zašto bi bilo legitimno da razmišlja kao Bećirović ili Komšić.

"Ja ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu – to je sklepano i nikada nije imalo šansu da uspije. To je eksperiment koji su napravili stranci da bi ovde imali s čime da obučavaju svoje neobučene elite koje su kasnije angažovali na drugim đelovima svijeta", kaže Dodik.

Ističe da BiH ni iz logičnih ni iz istorijskih razloga nije imala bilo kakvu perspektivu onda kada je stvarana Dejtonom. "Jedino racionalano je bilo da se ona podijeli", dodaje Dodik.

Ističe da time jeste zaustavljen rat, ali da je napravljen i novi ustavni poredak.

"Sada znamo da u vrijeme kada su se pripremali ti završni razgovori oko prekida rata u BiH, onda su jednako koegzistirala dva modela – jedan je koji je gurala Madlen Olbrajt tada državna sekretarka i drugi je državni sekretar za nacionalnu bezbednost Berger koji je jasno rekao da treba omogućiti da se narodi u Bosni raziđu, jer nemaju ni istorijske, a posebno posle rata stečenih ni preduslove da mogu da nastave da žive zajedno", kaže Dodik.

Ukazao je da je tada predlagao da se u prostorima koje nisu mogli da reše ljudi posle tri godine izjasne gde žele – ili u Republiku Srpsku ili na drugu stranu.

"Međutim, pobijedila je, nažalost, ova opcija Madlen Olbrajt i mi živimo te njihove paranoje i iluzije koje su osmislili kroz ljude koji se i dan danas nalaze ovde na ovim prostorima u važnim poslovima", dodaje Dodik.

Ističe da oni govore uvek istu politiku koja zastupa potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući realni status utvrđen Dejtonskim sporazumom.

"Nego razgrađujući upravo taj status do nivoa da Republika Srpska nema smisla da postoji i da postane pravna ljuštura kako bi se jedno davno obećanje, a sada znamo isto tako da muslimani ne bi potpisali sporazum u Dejtonu da im nije obećano da će se kroz implementaciju sporazuma učiniti sve da se razgradi Republika Srpska i dogradi Bosna i Hercegovina", kaže Dodik.

Naglašava i da su muslimani uspeli da naprave percepciju da je neminovan rat ako Republika Srpska kaže mi smo od danas samostalni.

"I da taj rat će neminovno da dovede do toga da muslimani brane državu. Republika Srpska nije njihova, apsolutno nije njihova. Oni su nacionalna manjina u Republici Srpskoj, kao što smo i mi nacionalna manjina u Federaciji", navodi Dodik.

Ističe i da je Ustavni sud poništio suštinu Dejtonskog sporazuma.

"Dejton je napravio dva entiteta – jedan monoetnički Republika Srpska, a drugi dvoetnički – Federacija BiH koja se na početku i zvala muslimansko-hrvatska federacija", rekao je Dodik.

"Onda su počele te igre ideološke, neoliberalne, kroz tu priču o Federaciji BiH da deklasiraju ono što se zvao projekat Herceg Bosne, a kasnije da se nastavi tu sa Republikom Srpskom što čine sve vrijeme", kaže Dodik.

Na pitanje da li sada na dnevnom redu imovina, Dodik kaže da jeste.

"Po njima je na dnevnom redu imovina, ali mislim da su se prekombinovali. Mislim da apsolutno jedno jedinstvo postoji bar u pristupu, ako ne u đelovanju svih političkih faktora u Republici Srpskoj", ističe Dodik.

Autor: Tanjug / redportal.rs