- Svetski rat se može izbeći, ali neću davati prognoze, prognoze su nezahvalan zadatak - istakao je.

Pitanje klimatskih promena nije ništa u poređenju sa perspektivom da se nađete u epicentru nuklearne eksplozije, koja danas postoji i raste iz dana u dan, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

U sadašnjim uslovima, kada je zadatak očuvanje čovečanstva, razgovor o zelenoj agendi izgleda podmuklo, ocenio je Medvedev.

- Zaista, mnogo toga nije u redu sa našim svetom. Neću sada da govorim o takozvanim egzistencijalnim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, na primer, u oblasti ekologije, o važnosti očuvanja prirode, retkih životinja, biljaka i životne sredine. To je zaista veoma važno, ali hajde bolje da pričamo o očuvanju čovečanstva, jer na u ovom svetlu sva priča o zelenom trendu, zelenom razvoju i zelenoj ekonomiji u izvesnom smislu liči na primitivna podmuklost - rekao je on.

- Prestanite da kukate jer je temperatura porasla za jedan stepen u toj i toj godini ili u tom i tom periodu. Čovečanstvo to prati veoma kratko vreme. Zar vam je zaista toliko stalo do klime? Po mom mišljenju, to nije ništa u poređenju sa perspektivom da se nađete u epicentru eksplozije sa temperaturom od pet hiljada Kelvina, udarnim talasom od 350 metara u sekundi i pritiskom od tri hiljade kilograma po kvadratnom metru, sa prodornim zračenjem, tj. jonizujućim zračenjem i elektromagnetnim impulsom - rekao je Medvedev tokom razgovora sa učesnicima maratona „Znanje“.

- Da li danas postoji takva perspektiva? Da. I ona raste svakim danom iz dobro poznatih razloga - ocenio je Medvedev.

Svet na pragu novog svetskog rataSavremeni svet je bolestan i verovatno je na pragu novog svetskog rata, rekao je Medvedev.

- Da li je on neizbežan? Ne, nije - istakao je on.

Istovremeno, Medvedev je primetio da se imperije nikada ne raspadaju bez naknadnih ratova, a posle raspada SSSR-a rat je izbegavan skoro 30 godina.

- Svetski rat se može izbeći, ali neću davati prognoze, prognoze su nezahvalan zadatak - dodao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad se pokazao kao nepravedan prema Rusiji i nije spreman za ravnopravno partnerstvo.

- Takozvani zapadni svet se pokazao nepravednim prema našoj zemlji na mnogo načina i nije spreman na ravnopravno partnerstvo. Više puta smo tražili od naših bivših partnera, koje sada često nazivamo i neprijateljima, da čuju našu zabrinutost u oblasti bezbednosti koje su nastale nakon smrti Sovjetskog Saveza“, objasnio je Medvedev.

Medvedev je primetio da Zapad nije čuo Rusiju, oni su se „samo rugali u izvesnom smislu svih ovih godina, iscrpljivali nas, pokušavali da nas oslabe, okruživali nas novim vojnim bazama istog onog vojnog bloka koji je bio u neprijateljstvu sa našom bivšom zemljom decenijama - zaključio je Medvedev.Kako je naveo, na Rusiju sankcije baš i ne deluju i nisu imale fatalan efekat niti će ga imati, a nova ograničenja imaju samo jedan cilj – da pokažu lojalnost Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor: Novosti.rs

#medvedev