I 4. srpski element na Uneskovoj Reprezentativnoj listi

Zlakusko lončarstvo upisano je 16. decembra na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluku o upisu zlakuskog lončarstva doneo je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na svom 15. zasedanju, koje je održano onlajn 15. i 16. decembra 2020. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Министарство културе (@ministarstvo_kulture)

IZVOR: IG / @ministarstvo_kulture

Upis zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu Uneska značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata.

Zlakuska lončarija je 4 veka stara tehnika ručne izrade posuđa od gline na sporom ručnom kolu (točku) i pečenog na otvorenoj vatri, što je redak slučaj na širem prostoru Balkanskog poluostrva. Ovu tradiciju, prenošenu sa kolena na koleno, do današnjih dana sačuvale su vredne ruke meštana sela Zlakusa, podno Potpećke pećine, u Zlatiborskom okrugu u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, doneli su odluku o pokretenju procedure za upis zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ciklusu 2019-2020. Centar za nematerijano kulturno nasleđe Etnografskog muzeja, u saradnji sa Muzejom na otvorenom Staro selo Sirogojno i Udruženjem lončara Zlakusa, na osnovu donete odluke, pripremio je nominaciju.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja navodi se:

Ova nominacija u potpunosti odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa definisane Konvecnijom iz 2003. godine, jer je reč o elementu koji, pored toga što predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje, budući da je sama tehnika izrade direktno povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan.

Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nemateriijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Ovo je 4. element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije na ovoj listi. Naime, pre njega upisani su slava (2014), kolo (2017) i pevanje uz gusle (2018).

IZVOR: YT / emisija Farma

Autor: redportal.rs

#Reprezentativna lista

#Slava

#Srbija

#UNESCO

#kolo

#nematerijalno kulturno nasleđe

#pevanje uz gusle

#zlakusko lončarstvo