Dvostruki Heroj Sovjetskog Saveza, danas potpuno zaboravljen

Sredinom 18. veka nekoliko hiljada Srba napustilo je Panonsku niziju i krenulo u Rusku imperiju.

Nakon što je austrijska carica Marija Terezija ukinula Pomoriško-potisku krajinu, Srbi koji su služili kao graničari dobili su mogućnost da postanu podanici mađarskog plemstva ili se presele u Srem. Ne želeći da se odreknu statusa slobodnih ljudi i garantovanih privilegija, zatražili su da budu razrešeni vojne službe i potom odlaze u Rusiju. Na teritoriji današnje Ukrajine za njih su osnovane dve autonomne regije - Novu Srbiju i Slavenosrbiju.

Istoričar Dejan Medaković, svojevremeno i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, podsetio je u jednom intervjuu da je jedan od poslednjih potomaka tih srpskih iseljenika sa svešću o srpskom poreklu bio kosmonaut Pavel Popovič.

Pavel Romanovič Popovič je rođen 1930. godine u selu Uzin. Školovao se na Moskovskom državnom tehničkom univerzitetu i potom završi Vojnu vazduhoplovnu akademiju. Od 12. do 15. avgusta 1962. godine učestvovao je u prvom grupnom letu sa dva broda u okviru posade Vostok-4. Tada je izvedena i prva radio komunikacija između dva broda. Za uspešno izvršene zadatke, Popovič je proglašen za Heroja Sovjetskog Saveza.

Od 1965. do 1969. godine nalazio se u sovjetskoj grupi koja je pripremana za sletanje na Mesec, ali do toga nije došlo pošto su Amerikanci saopštili da su prvi sledeli, čime je SSSR izgubio trku.

Svoj drugi let imao je u julu 1974. godine u posadi letilice Sojuz-14. Let je trajao 15 dana i pristao je na vojnu orbitnu stanicu Almaz. Na letu je praćen i uticaj faktora letenja na ljudsko telo. I nakon ovog leta, Popovič ponovo biva proglašen za Heroja Sovjetskog Saveza.

Uživao je izuzetan ugled i 1993. godine stekao čin vazduhoplovnog general-majora. Preminuo je 2009. godine i sahranjen je u Moskvi.

Autor: redportal.rs