Oboje bili u ljubavnim vezama kad su otpočeli zajedničku vezu

Na današnji dan 1946. godine preminula je Davorjanka Paunović Zdenka, nevenčana supruga doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Rođena je 1921. godine u Kučevu, a njen otac je bio učitelj i nosilac Karađorđeve zvezde. Njena sestra od tetke bila je Vera Miletić, majka Mirjane Marković (supruge Slobodana Miloševića) Zajedno su se 1936. godine pridružile Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Bila je studentkinja kada je u februaru 1941. godine, na ilegalnom partijskom kursu u Zagrebu, upoznala generalnog sekretara KPJ Josipa Broza Tita. Zajedno sa njim je došla u Beograd odmah nakon Aprilskog rata, a zatim i otišla na slobodnu teritoriju.

U vreme kada su započeli ljubavnu vezu, Davorjanka je bila u vezi sa Jovom Kapičićem, a Broz u vanbračnoj vezi sa Hertom Has, koja je bila u drugom stanju. Njihova veza smetala je mnogima, te ona nije bila omiljena. Smatralo se da je nedopustivo da Broz i Davorjanka žive zajedno, iako je ostalim partizanskim borcima biloa zabranjeno da za vreme rata stupaju u emotivne odnose.

Od 1944. godine bila je u Moskvi na lečenju od tuberkuloze, ali se nije pridržavala saveta lekara. Njeno zdravlje se vremenom pogoršavalo, te je umrla na lečenju 1946. godine. Sahranjena je u parku Belog dvora, koji je Broz koristio kao svoju rezidenciju.

Autor: redportal.rs