Pritvorski centar u zalivu Gvantanamo osnovao je američki predsednik Džordž V. Buša 2002. da tamo prebaci osumnjičene za terororizam nakon napada 11. septembra 2001. godine

Pritvorenici koji su godinama držani u pritvorskom centru u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi pokazuju znake "brzog starenja", rekao je predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

- Pozivamo američku vladu i Kongres da rade zajedno na pronalaženju odgovarajućih i održivih rešenja za problem. Mora se preduzeti akcija kao prioritet - rekao je Patrik Hamilton, šef misije MKCK-a za SAD i Kanadu.

Hamiltonovi komentari usledili su nakon što je posetio Gvantanamo u martu prvi put posle 20 godina. On je napomenuo da je "šokiran time kako oni koji su i danas u pritvoru pokazuju znake brzog starenja, pogoršane kumulativnim efektima njihovih iskustava i godina provedenih u pritvoru".

On je pozvao pritvorenike da dobiju adekvatnu medicinsku i psihijatrijsku pomoć i da imaju češći kontakt sa porodicama. Ministarstvo odbrane SAD "pregleda izveštaj", rekao je portparol Pentagona.

Pritvorski centar u zalivu Gvantanamo osnovao je američki predsednik Džordž V. Buša 2002. da tamo prebaci osumnjičene za terororizam nakon napada 11. septembra 2001. godine. Od tada je postao simbol američkog "rata protiv terorizma".

Kada je Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, 40 ljudi je bilo zatvoreno u Gvantanamu. Njegova vlada je rekla da želi da zatvori pritvorski centar, ali nije predstavila plan za to. Nakon repatrijacije dvojice braće u Pakistan u februaru, 30 zatvorenika ostaje u zalivu Gvantanamo.

Autor: redportal.rs