Prvo preliminarno glasanje je za osam meseci

Donald Tramp je preuzeo vođstvo u trci za republikansku predsedničku nominaciju, koja se trenutno vodi između njega i guvernera Floride Rona DeSantisa, pokazala je anketa koju je juče objavio Volstrit džornal.

Bivši američki predsednik gradi podršku u više delova republikanskog primarnog biračkog tela na nacionalnom nivou, dok guverner Floride nema takvu podršku. Njihove kampanje su takođe počele da emituju TV reklame u kojima se kritikuju i blate jedni druge.

Anketa je pokazala da među verovatnim republikanskim glasačima, iu hipotetičkoj trci, Tramp dolazi na prvo mesto sa 51% na DeSantisovim 38%. U decembru je vodio sa 14% više.

Trka za republikansku predsedničku nominaciju je počela da se odvija. Prvo preliminarno glasanje je za osam meseci. Do tada bi teren trebalo da čini ukupno 12 kandidata. Iako rano, Tramp trenutno prednjači među onima koji su najavili svoje učešće, kao što su DeSantis ili Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN, koja je u ovoj anketi dobila samo pet odsto podrške, ili senator Južne Karoline Tim Skot (3 odsto) .

Predsednički izbori u SAD zakazani su za novembar 2024. Očekuje se da će ovih dana i aktuelni predsednik Džo Bajden objaviti svoju nominaciju za demokratsku predsedničku nominaciju.

Tramp se vratio na lice mesta posle optužnice protiv njega od strane njujorškog okružnog tužioca Alvina Brega. Prema mnogim komentatorima, optužnica i naknadno policijsko zatvaranje u Njujorku samo su povećali njegovu popularnost, a on je ponovo deo republikanskog establišmenta nakon što je izgubio od Bajdena na izborima 2020. godine.

Autor: redportal.rs