Peking pokušava da razvije novi morski put do Arktika i da tamo proširi istraživanja

Kina gradi bazu na Antarktiku koja bi mogla da služi ne samo u naučne, već i u vojne svrhe, upozorava grupa stručnjaka Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Peking pokušava da razvije novi morski put do Arktika i da tamo proširi istraživanja, ali zapadne vlade brinu da bi njegovo rastuće prisustvo u polarnim regionima moglo da obezbedi kineskoj vojsci bolje sposobnosti nadzora.

Očekuje se da će nova stanica na ostrvu u blizini Rosovog mora uključivati opservatoriju sa satelitskom zemaljskom stanicom koja bi trebalo da pomogne Kini da "popuni veliku prazninu" u svojim pristupnim mogućnostima kontinentu, navodi se u izveštaju Centra za strateške i međunarodne Studije u Vašingtonu.

Procenjuje se da bi izgradnja mogla da bude završena do 2024. godine.

- Iako stanica može da obezbedi praćenje i komunikaciju za sve veći broj kineskih naučnih satelita koji posmatraju polarne regione, njena oprema se takođe može koristiti za presretanje satelitskih komunikacija iz drugih zemalja. Stanica je dobro pozicionirana za prikupljanje obaveštajnih signala nad Australijom i Novim Zelandom i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australijskog svemirskog centra Arnhem - navodi se u saopštenju Centra za strateške i međunarodne studije.

Autor: redportal.rs