Pominje se u mnogim pesmama

Džanum je reč koja potiče iz turskog jezika i znači dušo moja ili srce moje.

Iz turskog je u naš jezik stigla veoma davno, a to vidimo po starim pesmama u kojima se ova reč pominje. Zbog svog, rekli bismo, prilično poetskog značenja, može se naći u priličnom broju stihova, piše Istorijski zabavnik.

Pominje se i u Koštani Bore Stankovića kad Koštana peva: Bre gidi, džanum, Stojanke, Stojanke, bela Vranjanke ili kad hadži-Toma kaže: U moju kuću kad se ulazilo, pevala se pesma: More, vrćaj konja, Abdul-Ćerim ago, tugo, vrćaj konja, pišman će da bidneš. More, ne vrćam ga, džanum, mlad Stameno, tugo, ne vrćam ga, da znam da poginem!

IZVOR: YT / sofiabelgrade

Iz drame reč je stigla i u istoimeni film 🎬🎥. Koštana tako peva Džanum nasred sela, pesmu koju su kasnije izvodile mnoge pevačice narodne muzike, ali koju je najviše proslavila legendarna Vasilija Radojčić.

U nešto novijoj istoriji džanum u svojim pesmama pominju i Hanka Paldum, Dragan Kojić Keba i sada mlada pevačica Teodora Pavlovska, koja nastupa pod umetničkim imenom Teya Dora i koja je uradila naslovnu numeru za seriju Južni vetar: na granici.

IZVOR: YT / Južni vetar

Autor: istorijskizabavnik.rs

#Džanum

#REDbookish

#bookish

#značenje