Ali je nakon burnih reakcija moralo biti otkazano ☝

Lovački klub Novog Zelanda otkazao je takmičenje u lovu na mačke za decu zbog reakcije. Naime, na Novom Zelandu mačke lutalice smatraju se štetočinama i rizikom po biobezbednost zemlje. Ove godine, u okviru godišnjeg lova, dodata je nova kategorija u kojoj mogu da učestvuju i mačke i deca do 14 godina.

Tokom takmičenja deca su podsticana da ubiju što više uličnih mačaka. Dete koje bi ubilo najviše mačaka od sredine aprila do kraja juna trebalo je da osvoji 250 novozelandskih dolara (oko 140 evra).

Međutim, ovaj konkurs za decu je otkazan zbog kritika javnosti. U utorak je novozelandsko društvo za borbu protiv okrutnosti prema životinjama saopštilo da je rasterećeno odlukom. Predstavnik društva je naveo da deca, kao i odrasli, ne treba da prave razliku između "divlje, ulične ili domaće mačke".

- Moramo da naučimo našu decu empatiji prema životinjama, a ne da ih ohrabrujemo da ih ubijaju - rekao je portparol dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja Safe. Događaj je trebalo da se održi kao deo junskog prikupljanja sredstava za lokalnu školu u Severnom Kenterberiju. Na takmičenju svake godine učestvuje stotine ljudi, uključujući i decu, koji se takmiče u ubijanju divljih svinja, jelena i zečeva.

Organizatori iz Lovačkog društva saopštili su u utorak da je lov na mačke otkazan nakon što su dobili "podle i neprikladne mejlove". „Razočarani smo i izvinjavamo se onima koji su se radovali učešću u zaštiti naših domaćih ptica i drugih ranjivih vrsta“, napisala je grupa na Fejsbuku.

Ispod njihove objave na Fejsbuku pojavilo se više od stotinu komentara, gde su neki branili opravdanost događaja. „Kad bi ljudi znali kakvu štetu nanose mačke lutalice. Oni utiču na našu poljoprivredu, šire bolesti...“, napisala je meštanka.

Procenjuje se da na Novom Zelandu ima 1,2 miliona mačaka koje su kućni ljubimci, a više nego dvostruko veći broj su lutalice. Najveća novozelandska organizacija za zaštitu prirode, Kraljevsko društvo za zaštitu šuma i ptica, procenila je da bi mačke lutalice mogle da budu odgovorne za smrt čak 1,1 milion domaćih ptica svake godine, kao i desetine miliona drugih ptica.

Autor: redportal.rs