Berbok je rekla da, iako je Kina i dalje najveći trgovinski partner Nemačke, ona je i konkurent i sistemski rival zapadnih demokratija

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oštro je danas kritikovala Kinu, tvrdeći da Peking vodi "agresivnu" spoljnu politiku i preduzima "represivne" akcije.

Obraćajući se predstavnicima u parlamentu tri dana nakon posete Pekingu, Berbok je rekla da, iako je Kina i dalje najveći trgovinski partner Nemačke, ona je i konkurent i sistemski rival zapadnih demokratija.

- Nažalost, moj utisak je bio da se aspekt sistemskog rivalstva povećava. Ne samo zato što se Kina ponaša ofanzivnije i agresivnije u inostranstvu, već postaje sve represivnija i kod kuće - rekla je nemačka ministarka.

Ona je otkrila da tokom dvodnevne posete Kini nije koristila mobilne telefone i morala je da ih drži zaključane u malom koferu iz bezbednosnih razloga.

Berbok je naglasila da će Nemačka rebalansirati svoje odnose sa Kinom, u skladu sa novom strategijom Evropske unije prema ovoj zemlji.

- Želeli bismo da sarađujemo sa Kinom, gde god je to moguće. Ali ne želimo da ponavljamo greške iz prošlosti. Ne želimo da budemo naivni i verujemo da će promena doći kroz trgovinu - rekla je Berbok.

Autor: redportal.rs