Da li je Napoli postao ili je Milan ostao evropski velikan? 🤔

Večeras od 21.00 čas su na programu revanši 2 meča četvrt finala Lige šampiona. U italijanskom derbiju Napoli pod Vezuvom dočekuje velikog rivala sa severa AC Milan, dok će Čelsi pokušati na svom terenu da popravi utisak protiv Real Madrida i probati da spasi sezonu.

Pre samo 6 dana Milan je ponovo, po 2. put u samo nekoliko nedelja, iznenadio ekipu Napolija i naneo im minimalni poraz na San Siru, bilo je 1:0 za rosonere. Pre toga je u Seriji A odigran jedan meč u kome je Napoli bio domaćin, a Milanezi slavili sa čak 4:0.

Sve to u nekim periodima bliže i dalje prošlosti i ne bi bila velika vest. Milan je decenijama (bio) jedan od najjačih klubova u Evropi, sa mnogo većim renomeom i boljim rezultatima od nebesko-plavih sa juga Italije. Prethodne sezone rosoneri su čak posle nekoliko godina suše ponovo osvojili skudeto i nalaze se na uzlaznoj putanji.

Međutim, ove sezone je Napoli apsolutno dominantan klub na Apeninskom poluostrvu. Od Milana ima čak 22 boda više u Seriji A, dok najbližem pratiocu Laciju beži velikih 14 bodova. Titula će dakle skoro sigurno otići na stadion Dijego Armando Maradona, na kome su ove sezone redom padali Liverpul 4:1, Ajaks 4:2, Juventus 5:1....

Foto: Tanjug/AP

Sa napadačkim dvojcem Hvičom Kvarachelijom i Viktorom Osimenom Napoli stoga vedri i oblači ne samo italijanskim, već i evropskim fubalom ove sezone. Upravo je nedostatak Osimena bio osetan pre 6 dana na San Siru, pa se u Napoliju nadaju da bi njegov povratak u ekipu mogao da donese mnogo bolju igru i rezultat, što je istakao i trener Napolija Lučano Spaleti.

- Pokušali smo da se pripremimo za više scenarija. U ovoj fazi takmičenja mora da se razmišlja o svemu. Da, vežbali smo i penale, kao što verujem da su i oni. Igraju moderan fudbal, napadački, s visokim presingom. Potpuno su zaslužili da osvoje Skudeto prošle sezone. I sada dolaze da nametnu svoj ritam. To što će imati posla sa Osimenom moglo bi da im pokvari planove. Pritisak? Rizik? Nema nikakvog pritiska ili rizika. Jedini rizik je postizanje beskonačne radosti, jer Napoli nikada nije dosegao da igra na ovom nivou. Nismo rekli poslednju reč, idemo dalje - izjavio je Spaleti.

Trener Milana Stefano Pioli sa svoje strane je izneo stav da i pored povratka Osimena Milan neće igrati drugačije, odnosno da bi ibla greška da se opredele za odbranu rezultata.

- Osimen je moćan, impresivan učinkovit napadač. Tako da sve to moramo da ukalkulišemo. Ali u isto vreme mi imamo naš način igranja fudbala i nećemo od toga odstupiti. Kao što se moglo videti i u prethodnim utakmicama Napolija ključno je što znaju kada da ubrzaju, a kada uspore tempo, a to je čak i značajnije od toga da li će im biti prisutan Osimen. Bila bi definitivno greška da branimo prednost. Napoli dugo nije izgubio utakmicu Lige šampiona kod kuće, a postizali su prosečno po tri, četiri gola protiv ekipa kao što su Liverpul, Ajaks, Rendžers, Ajntraht. U oba prethodna meča i oni i mi pravili smo dosta šansi, tako da onaj ko bude imao bolju realizaciju taj je bliži prolazu - istakao je Pioli.

U drugom večeranjem meču ćetvrt finala Lige šampiona sastaju se Čelsi i Real Madrid. U Madrirdu je pre nedelju dana bilo 2:0 za kraljevski klub, a Čelsi će pokušati da na čelu sa novim menadžerom Frenkom Lampardom vadi vruće kestenje iz vatre, jer je sezona već otišla poprilično nizbrdo. Londoski plavci se nalaze zakucani za sredinu tabele Premijer lige, bez mogućnosti da se uključe u borbu za Evropu, pa im je Liga šampiona jedina nada za kakav-takav spas sezone.

Real Madrid će takođe najverovatnije ostati bez titule u šampionatu, s obzirom na to da Barselona ima 11 bodova prednosti u odnosu na kraljevski klub. Znajući za mentalitet svih u Realu i oko Reala, gde se svaka sezona bez trofeja gleda kao propala sezona, sigurno je da je veliki pritisak i na plećima Karla Anćelotija i njegovih izabranika da "spasavaju sezonu" u vidu odbrane evropske titule.

Autor: Tanjug / redportal.rs