Viktor Orban odobrio zakon koji porodične uloge majke i oca definiše kao ženske i muške

Novim zakonom koji je mađarski premijer Viktor Orban odobrio, u ustav ove zemlje su jasno definisane uloga majke i oca kao uloge koje mogu da imaju samo žena i muškarac u okviru porodice.

Premijer je izjavio da je ova izmena u ustavu napravljena kako bi se napravila ograda od "novih ideoloških pravaca koji nastaju na Zapadu".

- Zakon je usvojen kako bi se deca zaštitila od mogućeg ideološkog ili biološkog uticaja sa strane - izjavio je on povodom ovog slučaja.

Promena u ustavu takođe definiše pol deteta kao onaj koji je utvrđen na rođenju, uz napomenu da Vlada mora da obezbedi vaspitavanje dece u duhu hrušćanske kulture.

Foto: Unsplash.com/ Margaux Bellott / @mxrgo

Na odluku je reagovala organizacija Amnesti internešenal, nazivajući je udarom na ljudska prava.

- Ova odluka je u koliziji sa mađarskim obavezama kada je u pitanju poštovanje međunarodno priznatih ljudskih prava. Po međunarodnim pravu, Mađarska je obavezna da poštuje dostojanstvo svakog pojedinca bez ikakve diskriminacije, kao i njihovo pravo na privatan i porodičan život - navodi se u saopštenju ove organizacije, uz dodatak da se radi o napadu na LGBTQ zajednicu.

Odluka je doneta nekoliko nedelja nakon što je Jožef Šajer, mađarski političar i član Evropskog parlamenta, inače poznat po svojoj anti LGBTQ retorici, podneo ostavku nakon što je uhvaćen u raciji na ilegalnoj gej žurki.

Autor: redportal.rs

#Mađarska

#homoseksualni parovi

#homoseksualnost

#usvojen zakon

#viktor orban

#zabranjeno usvajanje dece