Panslovenska ideja u temelju nacionalnog stadiona

Srbija uskoro dobija nacionalni stadion, ali malo je onih koji znaju poreklo ideje o jedinstvenoj i reprezentativnoj nacionalnoj areni.

Na Vidovdan 1930. godine u Beogradu su se na završnoj Svesokolskom sletu okupili predstavnici sokolskih društava iz Kraljevine Jugoslavije, Čehoslovačke i Poljske. Sokolska društva nastala su u Češkoj i brzo se proširila po slovenskim narodima, te su osnovana i u Kraljevini Srbiji, a kralj Aleksandar I je ovaj pokret iskoristio za promociju ideje integralnog jugoslovenstva.

Po tada važećem zakonu, prestolonaslednik Jugoslavije nosio je i titulu pokrovitelja Sokola Kraljevine Jugoslavije. Širom Kraljevine Jugoslavije postojali su sokolski domovi.

Drveni stadion podignut za Svesokolski slet nekada se nalazio na mesto današnjeg Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i mogao je da primi 50.000 gledalaca. Razmontiran je odmah po završetku sleta i već tada je odlučeno da se za naredni slet 1935. godine u Beogradu izgradi sokolski stadion.

Do izgradnje ovog stadiona nikad nije došlo, budući da su rokovi pomerani, menjani projekti, te je konačno izgradnju zaustavio Drugi svetski rat.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs