Minijaturni rođaci Homo sapiensa

Ostaci jednog od poslednjih otkrivenih hominida, Homo florensisa, od milošte nazvanog hobit, za sada su pronađeni samo na ostrvu Flores u Indoneziji.

Fosilni nalazi malog hobita datiraju u period između 60.000 do 100.000 godina u prošlost, a kamene alatke koje su oni pravili još dalje i do 190.000 godina unazad.

Homo florensis je bio visok samo 106 cm, imao je majušan mozak, velike zube, mala ramena povijena napred, malo čelo i velika stopala u odnosu na njihove kratke noge.

Uprkos svom malom mozgu, Homo florensis je pravio kameni alat, lovio manje slonove, izlazio na kraj sa velikim predatorima (poput komodo zmajeva) i najverovatnije je znao za vatru.

Majušna konstitucija i mozak najverovatnije su posledica poznatog simptoma ostrvskog dvarfizma. To je evolutivni proces koji je rezultat dugoročne izolacije na malim ostrvima gde je prisutan manjak hrane i nedostatak prirodnih predatora.

Zanimljivo je da je, osim najmanjeg pripadnika Homo rase, na ostrvu Flores pronađen i najmanji ostatak slona - patuljastog stegadona.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

SLIKA: Pećina na ostrvu Flores gde su pronađeni ostaci malih hobita

Autor: Smithsonian Museum of National History / Redportal.rs

#Hobiti

#Hominidi

#Homo Sapiens

#indonezija

#preci čoveka