Simpozijum je imao za cilj da se predložena tema Srbije Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve

Beograd i Srbija danas su u Parizu predstavili kandidaturu za specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe, a supruga predsednika Srbije Tamara Vučić potvrdila je jasnu nameru Srbije da se kandiduje za specijalizovanu izložbu.

Simpozijum je imao za cilj da se predložena tema Srbije Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve što detaljnije predstavi delegatima Biroa.

Vučićeva je potvrdila jasnu nameru kandidature Srbije za zemlju domaćinja izložbe.

Ona je objasnila da je domaćin čovek koji ima jasne stavove i drži do svoje reči i reputacije, i dodala da je Srbija otvorena zemlja, a da je u srpskoj tradiciji svaki gost dobrodošao.

Prva dama je rekla da igra često znači tim, te je, kako kaže, upravo zato svetu potreban jedan tim, potrebna mu je igra, poručila je ona.

- U igri dobrog igrača je kreativnost od predsudnog značaja - rekla je Vučićeva.

Ministarka nauke Jelena Begović je predstavila spremnost i opredeljenost Srbije da bude domaćin specijalizivane izložbe EXPO 2027.

Takođe, Begovićka je istakla vrednost igre za kontinuirani napredak nauke I tehnologije, koje su, kako kaže, ključne odrednice u dinamičnim vremenima.

- Ljudi u Srbiji vole sve da učine dobrodošlim, tako da mi otvaramo i povezujemo sve četiri strane sveta, a Srbija nudi jedinstvenu ponudu izlagačima - poručila je ministarka.

Ona je rekla da je igra dobrovoljna, spontana i prijatna aktivnost kojom se bavimo za svoje dobro, ne nizakakvu nagradu.

- Igra je bitan deo života odraslih ljudi. Igra je kroz istoriju bila sastavni deo ljudskog života - istakla je Begovićeva.

Sekretar Međunarodnog biroa za izlozbe Dimitris S. Kerkendes rekao je da je cilj današnjeg simpozijuma da istražimo mogućnosti srpskog tima.

- Fokus je konkretniji i daje uvid u to šta čini svrha obrazovanja. Danas je cilj da kreiramo i izazivamo nove granice i mogućnosti. Kako igra može da pripremi čovečanstvo za rad u budučnosti, u digitalizovanom vremenu u kom se nalazimo - rekao je Kerkendes.

Doktor Ranko Rajović je predstavio koncept značaja igre kao elementa za uspešno učenje kod dece.

On je govorio o moždanim funkcijama, i bitnosti edukacije kod dece.

Poručio je je da je funkcija obrazovnog sistema da deca misle, a ne da, kako je rekao, uče napamet.

- Zadatak je uključivanje misaonih procesa i crvenih regija mozga. Tu je rezerva mozga koju moramo pokrenuti kod svoje dece - poručio je Rajović.

Simoizijumom je moderirao direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin, a predstavljanje Srbije su izvođenjem numera tradicionalne srpske muzike uveličali mizičari braća Teofilović.

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve“.

U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine BIE video porukom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik Privredne komore Srbije pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije
i Beograda.

Takođe, u septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Expo 2027 za čitav region Balkana.

Povodom kandidature za domaćina Expo 2027 održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica tog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

Autor: Tanjug