Uzorak bi mogao koristiti za istraživanje porekla života 🪐

U februaru 2019. japanska svemirska sonda Haiabusa-2 izvela je sjajan poduhvat. Ova mala letilica je uspela da sakupi površinsku prašinu sa asteroida Riugu, stotinama miliona milja od Zemlje. Ovog meseca, svemirska letelica je poslala poseban paket u Južnu Australiju. U pitanju je minijaturna kapsula sa tragovima prašine asteroida u njoj. Naučnici iz japanske svemirske agencije JAKSA otvorili su uzorak u utorak, a sadržaj kapsule ih je zaprepastio.

- Kad smo ga zapravo otvorili, zanemeo sam - rekao je naučnik JAKSA Hirotaka Savada, a preneo The Guardian.

- Bilo je više nego što smo očekivali, a bilo je toliko toga da sam bio zaista impresioniran. Kvalitet uzorka je bio izvanredan. Nisu to bile fine čestice poput praha, ali bilo je dosta uzoraka koji su prelazili nekoliko milimetara u širini - dodao je Savada.

Najuzbudljivije je što su naučnici otkrili da uzorci naizgled sadrže puno organske materije.

- Nadam se da ćemo moći da saznamo mnogo stvari o tome kako su se organske supstance razvile u telu Riugua. Polovina uzoraka prikupljenih letelicom otići će NASA i drugim međunarodnim organizacijama. Haiabusa-2 će sada posetiti još dva asteroida pre penzije. A 2026. godine letelica planira brzi prolet pored asteroida 1998 KI 26.

Autor: redportal.rs

#JAKSA

#asteroid

#poreklo života

#svemirska sonda