Crno vino NE FARBA zube!

Možda ste čuli da crveno vino, poput kafe, zbog svoje intenzivne boje nije najbolje za gleđ, a time i za belu boju zuba. Polemika dovodi do toga da se stvari isprave, tvrdeći da ako redovno perete zube i ne preterate sa količinom gore navedenog - pa jedete umereno - neće se dogoditi ništa štetno. Jedva da nekome mogu da potamne zubi. Naročito u slučaju crnog vina studija vas podstiče da punite čašu i pijete je u zdravlje, bukvalno.

Foto: Unsplash.com

Crno vino i njegove prednosti - Kao što je već poznato, čaša crnog vina (maksimalno jednom dnevno) ima koristi za funkciju srca, ali i za zaštitu tela od slobodnih radikala, prvog uzroka oksidativnog stresa, odgovornog za starenje; unutrašnjost, kao i spoljašnost organizma, protiv bolesti kao što je rak, koji na taj način uzrokuje oštećenje ćelija. Takođe imajte na umu da je to dobar način za snižavanje LDL "lošeg" holesterola zahvaljujući resvetarolu koji sadrži. Ali tu se ništa ne zaustavlja. Jer suprotno popularnom mišljenju da crno vino može negativno uticati na zube, čak i na njihov izgled, istina koja nam dolazi iz studije naučnika, zapravo je suprotna. Crno vino ima korisna svojstva koja štite od parodontitisa, gingivitisa i karijesa.

Foto: Unsplash.com

Istraživanje koje je objavljeno u Američkom časopisu za poljoprivredu i prehrambenu hemiju navodi da su polifenoli, ovi poznati obojeni antioksidanti, zaštitni znak crnog vina zbog njegovih blagotvornih efekata - naime p-kumarinske kiseline i kumarne kiseline - pokazale su delovanje protiv patogenih bakterija koje uzrokuju parodontalne bolesti (hronična upala koja pogađa desni i kosti koje podupiru zube u vilici). Još jedna poenta naučnika je da je crno vino i uzimanje probiotika kombinacija koja je dodatna zaštita od bakterija koje uzrokuju sve ove poznate bolesti u našim zubima.

Da bi blagotvorno dejstvo crnog vina bilo validno, morate poštovati umerenost u njegovoj konzumaciji i idealno ga kombinovati sa hranom. To nije velika žrtva.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#crno vino

#vino

#zdravlje

#zubi