Obaveštajna služba SAD se probila do najviših krugova Ruske armije i Vagnera

Klasifikovani dokumenti Pentagona procureli su na internet u poslednjih nekoliko dana i pružili redak poggled u činjenic u koliko samo SAD špijuniraju kako svoje saveznike tako i svoje neprijatelje. Curenje dokumenata, koje poprilično unervozilo američke zvaničnike, može lako da ugrozi osetljive izvore i da kompromituje vitalne spoljnopolitičke odnose.

Neki od dokumenata, za koje su zvaničnici sad izjavili da su autentični, pokazuje dokle ide američko špijuniranje ključnih saveznika, uključujući i Južnu Koreju, Izrael i Ukrajinu.

Drugi dokumenti pokazuju zapravo koliko je američka obaveštajna služba uspela da se probije u rusko ministarstvo odbrane i rusku plaćeničku organizaciju Vagner. Čini se da je to najvećim delom uspela kroz presecanje komunikacija i ubacivanje tzv. ljudskih resursa - koji bi sada mogli biti ugroženi.

Drugi podaci jasno pokazuju i kolike su slabosti kod ukrajinske vojske, gde se prema podacima vidi da nedostaje veliki broj naoružanja, da je spremnost jedinica loša i to u važnom trenu u kome se sprema početak ofanzive Kijeva u Donbasu.

Ukrajina je već bila primorana da izmeni određene delove plana usled curenja ovih informacija, tok je Pentagon najavio korake kojim bi dodatno osigurao kretanje ovako osetljivih dokumenata.

Autor: redportal.rs