Papa se i dalje oporavlja od bronhitisa

Papa Franja danas je predvodio svečanu uskršnju misu po sunčanom vremenu na Trgu Svetog Petra.

Više od 100.000 vernika ispunilo je trg ukrašen sa 38.000 cvetova koji je donirala Holandija, a kojim je okicen trg za najvažniji datum u hrišćanskom crkvenom kalendaru - vaskresenje Hristiovo, preneo je Rojters.

Počasne jedinice vatikanske švajcarske garde i italijanskih karabinjera u svečanoj odeci bile su na oprezu.

Papa Franja se kasnije popeo na centralni balkon bazilike Svetog Petra i uputio apostolski blagoslov namenjen gradu Rimu i celom svetu.

Papa Franja je govorio o tami i mraku u kojima se, prečesto, nalazi naš svet i molio se Bogu za mir.

"Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru, i bacite svetlost Vaskrsa na narod Rusije", rekao je papa Franja.

On je zamolio Boga da "uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama".

Papa Franja je, takođe, zamolio Boga da otvori srca čitave međunarodne zajednice u nastojanju da se okonča ovaj rat i svi sukobi i krvoprolica u našem svetu.

Kao i svakog Uskrsa, on je pozvao na mir na Bliskom istoku.

Papa je prethodne noći održao bdenje u bazilici Svetog Petra.

Papa Franja (86) se i dalje oporavlja od bronhitisa, a preskočio je tradicionalnu procesiju na Veliki petak u rimskom Koloseumu zbog neuobičajeno niskih nocnih temperatura.

Papa se uglavnom oporavio nakon trodnevnog boravka u bolnici u Rimu prošle sedmice kada je intravenozno dobio antibiotike zbog bronhitisa.

Autor: Tanjug / redportal.rs