Zvaničnici i stručnjaci iz SAD i savezničkih zemalja tvrde da su kriptovalute koje su ukrali severnokorejski hakeri ključne za finansiranje programa naoružanja Pjongjanga

Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan izrazili su zabrinutost zbog zlonamernih aktivnosti Severne Koreje, koja finansira njen program naoružanja, u zajedničkom saopštenju.

Zvaničnici i stručnjaci iz SAD i savezničkih zemalja tvrde da su kriptovalute koje su ukrali severnokorejski hakeri ključne za finansiranje programa naoružanja Pjongjanga.

- Ponavljamo našu zabrinutost da severnokorejski IT radnici nastavljaju da koriste lažne identitete i državljanstva da bi izbegli sankcije i prikupili sredstva za raketne programe - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Takođe se dodaje da su Vašington, Seul i Tokio zabrinuti zbog "krađe i pranja novca, kao i prikupljanja informacija putem zlonamernih sajber aktivnosti" i pozivaju članice UN da sarađuju sa rezolucijom Saveta bezbednosti o vraćanju radnika Severne Koreje na njihovu teritoriju.

Autor: redportal.rs