"Svo nuklearno naoružanje treba UNIŠTITI"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da se slaže sa izjavom svog francuskog kolege Makrona da nijedna zemlja nema prava da postavlja nuklearno naoružanje na teritoriju dugr zemlje, ali dodao je i da veruje da ideološka konfrontacija između istoka i zapada neće oslabiti u svom intenzitetu ni kada utihne oružje tj. ni kada se završe sukobi u Ukrajini.

Govoreći novinarima tokom posete Moskvi i predsedniku Ruske Fedferacije Vladimiru Putinu, Lukašenko je odgovorio na pitanje koje se ticalo izjave francuskog predsednika, gde je odgovorio:

Slažem se sa njim. Zbog toga Amerikanci treba da uklone svo nuklearno naoružanje iz 5 ili 6 zemalja gde su ih postavili. i to je to. Sve u svemu, poprilično sam radikalnih stavova po tom pitanju. Verujem da svo nuklearno naoružanje treba sakupiti na jednu gomilu i uništiti. Lako govoriti na prazno, svako to može. Zbog toga je najbolje rešenje staviti sve na jednu gomilu i uništiti. To je najbolja opcija od svih mogućih. Ali za sada, primorani smo da se ponašamo kao oni.

U martu Rusija je objavila da planira da postavi taktičko nuklearno naoružanje u susednu Belorusiju. Putin je izjavio da će Moskva završiti izgradnju specijalne infrastrukture za taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji do jula.

Tokom sastanka Vrhovnog državnog saveta Unije, Lukašenko je izjavio da je efektivno uspostavljen odbrambeni sistem:

Naša Unija je razvila efikasan sistem odbrane i bezbednosti u okviru već dogovorenog sistema regionalne grupe zajedničkih snaga kao i u okviru ujedinjene regionalne vazdušne kontrole i odbrane koji već funkcionišu uspešno.
Koraci da se ojača sigurnost granice su značajno povećali bezbednost Unije od međunarodnog terorizma, nekontrolisane migracije, šverca oružja i municije, šverca narkoticima i drugih nelegalnih ekonomskih aktivnosti.

Lukašenmko je stigao u Moskvu u sredu na dvodnevnu posetu u okviru koje će imati više sastanaka sa Putinom i ruskim zvaničnicima.

Autor: redportal.rs