U razgovoru sa hrvatskim državnim vrhom potvrdio da su pogledi Hrvatske i Ruske Federacije u odnosu na stanje u BiH jedinstveni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u zvaničnu posetu Zagrebu, gde će se sastati s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, a službeni doček jutros mu je priredio hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatski mediji navode da je Lavrov naišao na topliju dobrodošlicu u Zagrebu nego u Sarajevu gde su mu juče sastanak otkazali članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

- Potpuno smo saglasni sa Hrvatskom i oko reforme izbornog sistema, tako da svaki od tri konstituitivna naroda bira svog predstavnika u Predsedništvo BiH. Zato podržavamo reformu izbornog sistema - rekao je Lavrov istaknuvši da nema BiH ako se ne poštuju prava sva tri naroda.

Kritikovao je međunarodnu zajednicu koja uzima pravo da odlučuje o sudbini BiH, jer Lavrov smatra da je reč o nezavisnoj zemlji koja sama na osnovu ustava može da odlučuje o svojoj sudbini. Pozvao je na poštivanje Dejtonskog sporazuma koji se po mišljenju šefa ruske diplomatije ne treba menjati, a to znači da treba poštovati Republiku Srpsku.

Sergej Lavrov je kazao kako postoji jedinstveni stav Hrvatske i Rusije o BiH.

- Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta - izjavio je Lavrov.

U Zagrebu je u prisustvu Lavrova otvorena nova zgrada ruske ambasade, a najavljena je i realizacija Ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu.

Autor: redportal.rs

#BiH

#Hrvatska

#Lavrov

#Republika Srpska

#rusija