Kontriraju novom zakonu iz EU o posedovanju oružja

Pravo na posedavanje oružja biće eksplicitno garantovano zakonom. Dozvole će ostati da važe 10 godina i dalje. Amandman na zakon o oružju će ubaciti nove kategorije oružja u češki zakon zbog kontraverzne direktive EU o oružju. Senat će vrlo verovatno odboriti ovaj amandman bez bilo kakvih ispravki.

Nova pravila će omogućiti kupovinu prigušivača, uređaja za noćno osmatranja koje su trenutno zabranjene u prodaji. Načini otklanjanja oružja ili njihovih prezentacija na sajmu će biti uproštena. Pre svega se odnosi na prikazivanje i transport za potrebe kulturno-istorijskih događaja, kao što su parade ili rekonstrukcije bitki.

Amandman će takođe omogućiti biatlonce da vidljivo nose svoje oružje tokom trke. Što se tiče streljana, zabranjeno je da se ulazi sa sklopljenim oružjem, ali je omogućeno da se oružje spakuje u posebne sefove i unosi tako.

Policija će na svakih 5 godina proveravati licence onih koji poseduju oružje, njihovo legalno i pogotovo medicinsko stanje.

EU je odredila nove kategorije oružja će uključiti oružja koja do sada u zakonu nisi bila potrebna da se registruju, to se odnosi na vazdušno oružje ili koje je potpuno izgubilo na vrednosti, ta vrsta oružja sada spada u strožiju kategoriju. Procenjeno je da postoji desetine hiljada takvih oružja koje će se morati registrovati po prvi put ili ponovo ako vlasnik već jeste.

Autor: redportal.rs

#EU

#Oružje

#Posedovanje oružja

#Češka Republika