Zabrana na svim NATO uređajima

NATO je zvanično zabranio svim svojim zaposlenima i zvaničnicima skidanje i instalaciju aplikacije Tik Tok na svim datim uređajima.

NATO zvaničnici su poslali cirkular u petak ujutru objavljujući zabranu, Od tog trena zabrana je postala zvanična. Međutim, TikTok nije bio zaista korišćen niti se mogao koristiti na NATO uređajima zbog unutrašnjih tehničkih restrikcija.

Kako je preneo visoki zvaničnik NATO:

Sajber bezbednost je jedan od glavnih prioriteta NATO alijanse. NATO poseduje robustbe zahteve za određivanje aplikacija koje su podobne za biznis. Tik Tok nije prihvatljiv na NATO uređajima.

NATO je poslednji u nizu koji je zabranio ovu društvenu mrežu usled brige da kineska vlada poseduje pristup podacima korisnika preko kineske vlasničke kompanije Bajdens. Vlade SAD, Velike Britanije, Norveške, Evropski parlament i dugi vladini organi su već zabranili aplikaciju.

CEO TikToka je prošle nedelje na saslušanju pred Sevatom jasno naglasio da je kompanija kompletno nezavisna od Pekinga i da nema dokaza da kineska vlas ima pristup podacima korisnika.

Dodao je da TikTok pomera sve podatke o američkim korisnicima na teritoriju SAD i da će oni biti pod kontrolom američke kompanije Oracle.

Autor: redportal.rs