Tek od 12. godine deca smeju da konzumiraju ove napitke

Viralni TikTok video koji je podelio jedan zaposleni iz Starbaksa otkrio je da radnici Starbucks Refresher-a uslužuju pića koje roditelji naručuju za svoju decu decu uprkos tome što znaju da naručeni napitak sadrži kofein.

Video je pokrenuo raspravu o tome koliko deca i tinejdžeri smeju da unose kofeina ili da li uopšte treba da piju pića sa kofeinom.

Stručnjaci su se složili da bi roditelji i javnost trebalo da budu zabrinuti zbog količine kofeina koju maloletnici konzumiraju.

„Moja deca imaju 10 i 12 godina i govore mi da njihovi drugovi u školu donose pića koja sadrže kofein, što predstavlja značajan problem za javno zdravlje" izjavio je jedan od stručnjaka.

Zdravstveni stručnjaci se slažu da tinejdžeri mogu da konzumiraju ograničenu količinu kofeina, dok deca mlađa od 12 godina ne bi trebalo da ga konzuimiraju ni u najmanjim količinama. Kofein se često može naći u specijalnim napicima koji se poslužuju u restoranima poput ledenog čaja ili soka.

Stručnjaci ističu da većina zdravstvenih radnika preporučuje roditeljima da odvrate svoju decu od kofeina jer ne postoje verodostojni podaci o efektima kofeina na maloletne osobe.

Pošto se dečji mozak još uvek razvija, stimulativne supstance poput kofeina imaju potencijal da imaju neželjene efekte na razvoj i ponašanje mozga.

Posle 6 meseci starosti, deca su u stanju da metabolišu kofein jednako efikasno kao i odrasli, ali rezultati nekih studija sugerišu da je kofein povezan sa štetnim efektima kod dece, uključujući glavobolje, poremećaje sna i promene krvnog pritiska.

Američka Uprava za hranu i lekove navodi da zdrave odrasle osobe mogu da konzumiraju do 400 miligrama kofeina dnevno, što je 4 ili 5 šoljica kafe.

Maloletnici, s druge strane, ne bi trebalo da konzumiraju količinu koju smeju odrasli.

Maloletnici od 12 do 17 godina mogu da konzumiraju do 100 miligrama kofeina dnevno, što je oko 2 limenke koka-kole na dan.

Napici u kojima nikada ne biste rekli da postoji kofein, a oni ga zapravo sadrže su borjni. Takvi su npr. osvežavajući sokovi u Starbaksu.

Naime, jedan od najnovijih Starbucks Refresher ukusa koji će biti dodat meniju lanca kafeterija je Pineapple Passionfruit Starbucks Refresher. Količina kofeina i druge informacije o novom proizvodu dostupne su na veb stranici Starbucks-a.

Starbucks Refreshers se prave od voćnih sokova i ekstrakta zelene kafe, a dostupni su u četiri veličine.

Dokument o sastavu pića koji je objavio lanac kafeterija procenjuje da Starbucks Refreshers može da sadrži od 35 miligrama do 110 miligrama kofeina, u zavisnosti od odabrane veličine.

Autor: redportal.rs