Pregovori nemogući ako Ukrajina pokrene kontraofanzivu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe.

Lukašenko se obratio građanima u parlamentu, a njegovu izjavu prenosi agencija TASS:

Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage.

Lukašenko je naveo da ne bi trebalo da postoje preduslovi za prekid vatre, prenosi beloruska novinska agencija Belta. On je naglasio da bi pregovori trebalo da počnu odmah i upozorio Ukrajinu da ne pokreće kontraofanzivu, jer bi, kako je naveo, onda pregovori između Moskve i Kijeva bili nemogući.

Komentarišuči poteze ukrajinskog predsedInka Volodimira Zelenskog, Lukašenko je rekao da predsednik jedne suverene zemlje potpisao ukaz kojim je sebi zabranio da vodi pregovore o miru i ocenio da je to prosto smešno.

Ako nećete da pregovarate, nemojte da pregovarate, zašto potpisujete ovaj dekret i zasmejavate ljude? Šta time želite da pokažete?

On je dodao da su planovi Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije prilika da se zaštiti Belorusija od pretnji Zapada, navodi Rojters.

Lukašenko je optužio Zapad da jača vojne snage u Poljskoj, na granicama Belorusije, i da, kako tvrdi, planira da je napadne i uništi.

Autor: tanjug.rs