Nilski konji, koji su teški tri tone, potiču od četiri druga nilska konja koje je narko bos Pablo Eskobar 1980-ih ilegalno uvezao iz Afrike

Kolumbija kaže da će trošak premeštanja 70 nilskih konja koji su pripadali pokojnom narko-bosu Pabla Eskobara u prekomorska utočišta koštati zemlju 3,5 miliona dolara, prenosi Gardijan.

Nilski konji, koji su teški tri tone, potiču od četiri druga nilska konja koje je narko bos Pablo Eskobar 1980-ih ilegalno uvezao iz Afrike. Nakon Eskobarove smrti 1993. godine, životinje su počele slobodno da lutaju močvarama Antiokije.

Tamo, ekološke vlasti nisu mogle da kontrolišu broj nilskih konja koji su sliv reke Magdalene učinili svojim domom. Zato su rekli da planiraju preseljenje životinja u narednim mesecima. Planiraju da pošalju 10 nilskih konja u Istočno utočište u severnom Meksiku i 60 u utočište u Indiji.

- Cela operacija bi trebalo da košta oko 3,5 miliona dolara - rekao je Ernesto Zazueta, vlasnik meksičkog svetilišta Istok. Zazueta i guverner kolumbijske regije u kojoj žive nilski konji kažu da planiraju da namame životinje u kaveze mamcem.

U kavezima, nilski konji će biti zatvoreni pre nego što budu smešteni u posebne kutije za transport životinja. Kolumbija godinama ima problema sa Eskobarovim nilskim konjima. Oni su sterilisani, ali se razmnožavaju brže nego što ih lokalni veterinari mogu pronaći, uloviti i sterilisati.

Od prva četiri nilskog konja na Eskobarovom imanju rođeno je 130, a ovo je najveća populacija nilskih konja van Afrike. Njihova populacija će rasti eksponencijalno jer nemaju prirodnih neprijatelja divljih životinja u Kolumbiji. Jedna studija procenjuje da će do 2034. godine u Kolumbiji biti 1.400 nilskih konja.

Studije upozoravaju da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni - reci sa najboljim biodiverzitetom na svetu. Svaki nilski konj noću pojede oko 40 kg trave, što znači da sam njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogat biodiverzitet reke. Osim toga, učestali su i susreti nilskih konja i stanovništva.

Autor: undefined