Uhapšen novinar Wall Street Journal pod optužbom da je špijunirao Rusku Federaciju

Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, odgovorio je jasno da je novinar uhvaćen na delu kada je bio upitan da prokomentariše hapšenje novinara Evana Gerškoviča.

Ovo spada u reon odgovornosti FSB (Federalne službe bezbednosti). Oni su već izdali saopštenje i ja tu nemam šta da dodam. Jedino što mogu da kažem je da, koliko ja znam, gospodin je uhvaćen na delu.

Upitan da detaljno objasni šta to znači rekao je:

Ne, zaista ne mogu jer nemam detalje. Još jednom ponavljam, do spada u domen odgovornosti FSB koja se bori protiv špijunaže.

Sa druge strane Wall Street Journal odbija i odbacuje sve optužbe od strane FSB i traže da se uhapšeni novinar odmah pusti.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, izjavila je da je "rad" Evan Gerškoviča u Jekaterinburgu nije imao nikakve veze sa novinarskim poslom:

Nažalost, ovo nije prvi put da su status stranog dopisnika, novinarska viza i akreditacija samo paravan iza koga bi se sakrile aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa novinarstvom. ovo nije prvi poznati zapadnjak, koga su naše službe "uhvatile za ruke".

Autor: redportal.rs