Vladimir Kostić dobio naslednika

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika akademije.

Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata kompozitora Svetislava Božića.

Knežević je astronomiju diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

Smatraju ga u svetu za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Dosadašnji predsednik SANU Vladimir Kostić podsetio je da mandat sadašnjeg rukovodstva traje do 3. aprila.

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predloženi su Miodrag Mateljević i Zoran Popović, rekao je Kostić.

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti predloženi su Miodrag Marković i Slavenko Terzić.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski, rekao je Kostić.

Predsednica Izborne komisije Jasmina Grković Međić rekla je da SANU ima 124 člana, 93 redovnih i 31 dopisnog člana.

Za izbor potrebno je najmanje 60 glasova, a glasalo se tajno.

Uoči glasanja, akademicima se obratio Vasilije Krestić, koji je ocenio za sebe da je jedan od najžigosanijih članova Akademije, koji je u svojim godinama doživeo da se naziva "hrvatskim špijunom u SANU, plaćenikom i Soroševcem".

On je istakao da mu se jutros dogodilo da nije mogao da izađe iz stana jer mu je brava bila zalepljena posebnim lepkom i da je uspeo da izađe uz pomoć vozača SANU i istakao da se to dogodilo "samo zbog njegovog potpisa da se na čelu Akademije nađu najbolji".

Autor: Tanjug / redportal.rs