Kineski gigant stipendira studente u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor kompanije Huawei Tećnologies u Srbiji, Čen Čen, potpisali su danas ugovor o donaciji te kompanije u iznosu od 150.000 dolara, namenjenih studentskim stipendijama za sedam tehničkih fakulteta.

Ugovor je potpisan na otvaranju EBG Adriatic Partner Summit 2023, a njime će biti stipendirani najvredniji i najtalentovaniji studenti tehničkog fakulteta u Novom Sadu, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradi, Elektronskog fakulteta u Nišu, Tehničog fakulteta u Čačku, Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Ružić je izjavio da je najbolja, najisplativija i najdragocenija investicija u svakom društvu investicija u obrazovanje i dodao je:

Kompanija Huawei je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala značaj podrške studentima da nastave svoje obrazovanje i odlučila je da donira 150.000 dolara za stipendiranje studenata tehničkih fakulteta.

Istakao je da dobru nameru Huawei-a posebno oslikava i odsustvo preduslova ili obaveza studenata prema kompaniji, osim mogućnosti da tu kompaniju prepoznaju kao potencijalnu mogućnost za zapošljavanje nakon završetka studija kao deo svojih karijernih ciljeva.

Ružić je rekao:

Ministarstvo prosvete na različite načine nastoji da unapredi uslove obrazovanja kroz povećanje stipendija i kredita unapređenje infrastrukture u visokom obrazovanju kroz nove zgrade fakulteta i domova učenika ili studentskih domova.

Kazao je da će ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti da radi na unapređenju obrazovnog sistem prateći trendove 21. veka, četvrte industrijske revolucije, razvoj veštačke inteligencije i digitalizacije.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma, izjavila je da i Kina i Srbija tradicionalno pridaju veliki značaj obrazovanju i da je zajednička želja dve zemlje da se kroz jačanje obrazovanja mladim ljudima obezbede još bolje prilike i još više mogućnosti.

Ambasadorka je izjavila:

I Kina i Srbija imaju velika ulaganja u obrazovanje na državnom nivou. Ali ja mislim da razvoj obrazovanja nije samo odgovornost porodice i države, već je odgovornost na celom društvu.

Direktor kompanije Huawei Technologies u Srbiji, Čen Čen, nada se da će donacija njegove kompanija pomoći srpskim studentima da kroz nove šanse i mogiućnosti usvoje nova znanja, jer će studenti dobiti podršku koja će ih dodatno motivisati i podstaći da se dalje profesionalno obrazuju i usavršavaju.

Autor: tanjug.rs