Njihova zabrinutost poklapa se sa upozorenjem Evropola, koji je u ponedeljak ukazao na niz etičkih i pravnih problema koje je doneo ChatGPT

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju pozivaju na šestomesečnu pauzu u razvoju sistema moćnijih od nedavno lansiranog GPT-4, u otvorenom pismu upozoravajući na moguće rizike za društvo i čovečanstvo.

Ranije ovog meseca, kompanija OpenAI u saradnji sa Majkrosoftom objavila je četvrtu verziju GPT (Generative Pre-trained Transformer) programa, koji je osvojio korisnike zbog širokog spektra upotrebe, od komponovanja pesama do kompresije dugačkih tekstova.

U pismu, koje je objavila neprofitna organizacija Future of Life Institute i koje je potpisalo više od hiljadu ljudi, uključujući Maska, poziva se na pauzu u razvoju napredne veštačke inteligencije dok nezavisni stručnjaci ne donesu bezbednosne protokole.

- Moćne AI sisteme treba razvijati samo kada smo uvereni da će njihovi efekti biti korisni i da se rizicima može upravljati - navodi se u pismu.

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja i pozivaju programere da sarađuju sa vlastima i regulatornim telima.

Njihova zabrinutost poklapa se sa upozorenjem Evropola, koji je u ponedeljak ukazao na niz etičkih i pravnih problema koje je doneo ChatGPT, u vezi sa mogućom zloupotrebom za sajber napade, dezinformacije i sajber kriminal.

Autor: redportal.rs