U slučaju pada grada, kompromis će postati realna opcija...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ako njegove trupe predaju grad Bahmut, njegova vlada će doći pod pritisak domaće javnosti i stranih vlada da pristane na kompromis sa Ruskom Federacijom:

Naše društvo će osetiti umor. Naše društvo će izvršiti pritisak i primorati me da tražim kompromis.

Zapadni zvaničnici opisuju Bahmut, fokalnu tačku najtežih borbi već nekoliko meseci, kao skoro pa beznačajnu sa vojne tačke gledišta. Iza zatvorenih vrata odavno se vrši pritisak na Zelenskog, među kojima je i sam vojni vrh, da naredi povlačenje tako da bi se ukrajinske snage mogle fokusirati na pripremu kontraofanzive uz pomoć teškog naoružanja koje je pružio Zapad.

Zelenski je takođe naveo da bi Rusija bila još bše ohrabrena u slučaju da zauzme Bahmut, Kako je pojasnio, on smatra da bi Putin na taj način prodao sve kao pobedu, kako Zapadu, tako i svom društvu, Kini i Iranu. Ako oseti i malo krvi, neće prestati da gura dalje.

Ne smemo da gubimo na sitno. Jer rat čine mali koraci. Male pobede, mali koraci.

Borba za Bahmut, koji je ključni logistički centar, je jedna od najtežih i najkrvavijih bitki u Ukrajini. Sudeći prema izveštajima medija, Kijev je izgubio neke od svojih najiskusnijih jedinica tokom odbrane grada. Pored toga, kako se navodi, u grad konstantno stižu regruti, sa slabim treningom kojima je zadatak da popune rupe u odbrani.

Autor: redportal.rs