Početkom marta, direkcija rezervata Kijevo-pečerske lavre objavila je raskid na neodređeno vreme zakupa Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre UPC, naloživši monasima kanonske crkve da napuste manastir pre 29. marta.

Situacija kod hrama Donje lavre, gde se nalaze aktivni manastir i pećine sa moštima svetitelja, je mirna, vernici nastavljaju da se mole, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua.

U sredu ističe ultimatum sa zahtevom da se napusti Kijevo-pečerska lavra, predočen monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Ministarstvo kulture Ukrajine je 27. marta obavestilo UPC da je ugovor o zakupu manastira jednostrano raskinut i da će komisija za prijem imovine rezervata početi sa radom 30. marta.

UPC je saopštila da je u sredu ujutru u manastir došlo hiljade vernika koje ne može da primi nijedan hram Donje lavre. Okupljeni vernici pevaju moleban. Sada je nekoliko stotina ljudi u blizini zgrade, situacija je mirna, piše list.

Početkom marta, direkcija rezervata Kijevo-pečerske lavre objavila je raskid na neodređeno vreme zakupa Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre UPC, naloživši monasima kanonske crkve da napuste manastir pre 29. marta. Ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko rekao je da će monasi kanonske UPC moći da ostanu u Lavri ako pređu u raskolničku PCU. Članovi Sinoda UPC, na čelu sa mitropolitom Onufrijem, stigli su 20. marta u kabinet predsednika Ukrajine da iznesu svoj stav, ali je on odbio da ih prihvati. Sinod UPC objavio je 23. marta apel najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da bude u Kijevo-pečerskoj lavri.

Autor: RedPortal