Uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca

Povodom objavljivanja na francuski jezik romana Beogradski trio srpskog reditelja, scenariste i književnika Gorana Markovića u sredu, 29. marta, od 19 sati u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31) održaće se razgovor sa autorom, u kome će učestvovati i Miuriel Kretien Živković, koja je prevela roman na francuski, kao i Žan-Fransoa Galtu, romanopisac i urednik u izdavačkoj kući PLAN B 📘📖.

Sa neskrivenim referencama na Darelov roman Aleksandrijski kvartet, Goran Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u posleratnom Beogradu. On pritom uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa ☝🏻.

Foto: redportal.rs/Laguna

Potresan i zabavan istovremeno, duhovit, inventivno komponovan kao kolaž dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša, službenih zapisnika i svedočanstava, Beogradski trio ne ispušta se iz ruke do poslednje stranice.

Od svog objavljivanja 2018. godine, roman je doživeo 6 izdanja sa preko 10.000 prodatih primeraka, što dovoljno govori o tome koliko je ovo delo, posebnog tona i neobične forme, privuklo pažnju čitalaca.

Francuska izdavačka kuća PLAN B ovaj roman uvodi na frakofono tržište objavljujući njegov prevod na francuski 2022. godine (uz podršku Regiona Oksitanija).

📍 Razgovor u Francuskom institutu biće i na srpskom i na francuskom uz obezbeđen prevod. Ulaz je slobodan.

Autor: redportal.rs