Ukrajina tvrdi da je intenzitet ruske ofanzive u padu ali artiljerijski udari i dalje tuku nesmanjenom žestinom

Ruske i ukrajinske snage uhvaćene su najintenzivnijoj fazi borbi u boju za kontrolu nad bahmutom, obe strane se bore do poslednjih snaga.

Komandant ukrajinskih kopnenih jedinica Oleksandar Sirskii je doneo odluku koja je usmerena ka jačanju kijevskih snaga na terenu u cilju odvraćanja i pobede nad neprijateljem, prenosi ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ministarstvo je navelo da je Sirskii preuzro na sebe rešavanje više problema koje sprečavaju armiju da efektivno izvodi svoje borbene misije. kako je naveo:

Kritična faza borbe za Bahmut je u toku.Situacije je konstantno u kritičnom stanju, bez popuštanja. Neprijatelj trpi značajne gubitke, kako u ljudstvi tako i u opremi, ali i dalje nastavlja sa ofanzivnim operacijama.

Konkretna situacija u gradu je i dalje nepoznata, Vagner grupacija plaćenika je objavila da je napredovala na severu grada, uprkos tome što je ukrajinska strana navela da ruske snage su sve iscrpljenije i istrošenije.

Serhi Červati, portparol istočne grupacije ukrajinskih snaga, izjavio je u nedelju da Ukrajina ima više nego dovoljno snaga na frontu da drži linu odbrane bez problema.

Červati je takođe naveo da je intenzitet ruskih napada u padu. Kao primer naveo je da je tokom poslednjeg dana bilo oko 18 napada koji su za cilj imali napredovanje ka centru grada, naspram pređašnjih 50 napada. Međutim intenzitet artiljerijskih udara ruske armije po pozicijama ukrajinske vojske i dalje dejstvuje nesmanjenom žestinom.

Autor: redportal.rs