"Snage Kijeva će biti u daleko boljoj poziciji nego pre godinu dana"

Ukrajinska vojska se sprema od krene u veliku kontraofanzivu protiv ruskih snaga u narednim nedeljama, koja će šokirati svetsku javnost, naveo je američki general koji je ujedno i savetnik u ukrajinskom generalštabu.

U intervjuu koji je dao ukrajinskim novinama, Den Rajs veteran ratova u Iraku, koji trenutno služi kao savetnik Valerija Zalužnija glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga, tvrdi se Rusija suočava sa ozbiljnim problemima u svojim pokušajima da zauzme ključna mesta u Donbasu - Artjomovsk tj. Bahmut.

U poslednjih nekoliko nedelja ruske snage su zauzele nekoliko sela oko ovih strateških centara, dok je Jevgenij Prigožin vođa Vagner grupe, izjavio da njegove snage kontrolišu preko 70% grada Bahmuta. Prošle nedelje zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN, Dmitrij Poljanski opisao je stanje ukrajinkih snaga na terenu kao veoma loše, navodeći da su skoro opkoljeni da trpe velike gubitke.

Dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sam opisao ovu bitku kao jednu od najtežih, Rajs je izneo drugačije mišljenje, fokusirajući se na loše vremenske uslove, navodeći da je Moskva izazvala užasno vreme za napad.

Naveo je da kada bude pravo vreme, na proleće će Kijev biti u daleko boljoj formi:

Ukrajina će imati daleko snažniju vojsku, i mnogo bolju logistiku nego što je imala prošle godine. Morate da pređete u ofanzivu da niste povratili svoje pozicije. I ja verujem da će Ukrajina pokrenuti moćnu kontraofanzivu koja će šokirati svet.

Prošle nedelje i uvaženi časopis Politico, preneo je izvore koji navode da SAD očekuju početak ukrajinske ofanzive u maju nakon prispeća zapadnog naoružanja. Pored toga navedeno je da Kijev još nije doneo finalnu odluku po pitanju strategije napada, američki zvaničnici veruju da su ukrajinske snage sposobne da se probiju do Krima forsirajući Dnjepar sa severa ka jugu, čime bi odsekli Krim od ostatka Rusije.

Autor: redportal.rs