Šefica nemačke diplomatije vrlo oštra povodom spornih izmena ustava u Skoplju

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je lidere Severne Makedonije da ispune obećanje o izmenama ustava kako bi se ubrzao put zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Severna Makedonija je obećala susednoj Bugarskoj, koja je članica EU od 2007. godine, da će u svom ustavu dodati referencu o postojanju bugarske nacionalne manjine.

Zauzvrat, Bugarska bi povukla prigovore koji stopiraju početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU. Ali za ustavni amandman su potrebni glasovi konzervativne opozicije u parlamentu, predvođene opozicionom VMRO-DPMNE, koja se javno protivi promeni.

- Sada kada se ustav mora promeniti, mogu samo da vas ohrabrim da to učinite. Ako ne želite da vaši mladi ljudi idu u Evropu, morate da dovedete Evropu ovde - rekla je Berbok novinarima posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Predloženim amandmanom bi se priznalo postojanje značajne bugarske manjine u Severnoj Makedoniji.

- Znam da sporazum koji ste postigli sa Bugarskom nije za vas bio lak... i zato mogu da razumem da se o tome vodi debata, posebno kada je reč o sopstvenom identitetu, istoriji, jeziku i kulturi - rekla je ona.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok i njen severnomakedonski kolega Bujar Osmani sastali su se u Skoplju kako bi razgovarali o što bržem ulasku ove zemlje u Evropsku uniju.

Tokom posete Skoplju, Berbokova se sastala i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Severna Makedonija i susedna Albanija su zemlje kandidati od 2005. godine i pokrenule su pregovore o članstvu sa EU prošle godine u procesu za koji se očekuje da će trajati godinama.

Sporovi sa susedima zaustavljali su makedonske pregovore o pristupanju decenijama. Prepirka sa Grčkom oko upotrebe imena Makedonija i antičkog nasleđa regiona trajala je decenijama.

Najnoviji spor između Severne Makedonije i Bugarske takođe je usredsređen oko makedonskog identiteta, kao i istorije, jezika i kulture.

Za ustavni amandman potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu od 120 mesta, odnosno 80 glasova. Ali vladajuću koaliciju koju predvode socijaldemokrate podržava samo 64 poslanika.

Autor: redportal.rs