Izuzetan potencijal za bilateralnu saradnju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom o saradnji u energetskoj tranziciji i projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i istakla da su izraelske kompanije zahvaljujući projektima vetroelektrana u Vojvodini već prepoznate u Srbiji kao značajni investitori u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka Đedović je ovom prilikom navela:

Verujem da time nisu iscrpljene mogućnosti da sarađujemo i razmenjujemo iskustva u procesu zelene energetske tranzicije.

Ona je dodala da su predložene izmene Zakona o korišćenju OIE i one su u skupštinskoj proceduri i ukoliko se usvoje, Srbija će biti spremna za sprovođenje aukcija za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije, na način koji omogućava ravnotežu između interesa države i građana, a to je pre svega sigurnost snabdevanja po najnižoj ceni, i predvidljivosti koju traže investitori u pogledu troškova i podsticaja, saopštilo je resorno ministarstvo.

Verujem da će to biti podsticaj i za izraelske kompanije da sagledaju mogućnosti za ulaganje u Srbiju, pre svega u oblasti zelene energije.

Ministarka je naglasila da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će omogućiti povezivanje Srbije sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj, a u perspektivi i sa drugim snabdevačima, među kojima je Izrael.

Ambasador Vilan je rekao da ako bi mogao da izabere jednu temu za razgovor to bi bili obnovljivi izvori energije.

Kovačica i Pupin su uspešni projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i dobar primer za ostale izraelske investitore kako mogu da posluju u Srbiji.

Sagovornici su zaključili da potencijal za bilateralnu saradnju u energetici izuzetan, kao i da su resorna ministarstva dve države u prethodnom periodu potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti zelene energije.

Autor: tanjug.rs