"Odnosi sa Zapadom su već loši, sada su možda i na najnižem nivou u istoriji..."

Kako je jasno stavio do znanja zamenik predsednika ruskog Saveta nacionalne bezbednosti Dimitrij Medvedev, u slučaju da bilo ko uhapsi predsednika Putina tokom zvaničnih poseta na osnovu poternice Međunarodnog suda takav potez smatraće se objavom rata Rusiji:

Potpuno je jasno, da se takva situacija nikada neće dogoditi ali zamislimo da se ona dogodila. Predsednik nuklerne sile dolazi u posetu, primera radi u Nemačku, i biva uhapšen. Šta to označava? Dekraciju rata Ruskoj Federaciji. U tom slučaju svo oružje koje posedujemo buće upereno i iskorišćeno na Bundestagu, kancelariju nemačkog kancelara i tako redom.

Odgovarajući na pitanje koje se ticalo odgovora nemačkog federalnog ministra Marka Bušmana, u kome je naveo da bi Berlin reagovao u skladu sa poternicom i uhapsio ruskog predsednika, Medvedev je odgovorio:

Da li on razume uopšte da je to direktan cassus beli (lat: razlog za rat), da je objava rata?

Medvedev je takođe ponovio da će odluka Međunarodnog suda imati samo negativne posledice po odnose Moskve sa Zapadom:

Naši odnosi sa Zapadom su odveć loši, verovatno na najnižem nivou u istoriji. Čak i kada je Čerčil dao svoj poznati govor u kome je nave da spustila na Evropu tzv. gvozdena zavesa, naši odnosi su bili bolji. Ovoga puta odjednom oni čine potez koji direktno cilja našeg predsednika države.

Autor: redportal.rs