Konferencija pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", održana je u prostorijama Evropskog parlamenta.

Veličanje kardinala iz epohe NDH Alojzija Stepinca, na konferenciji održanoj u njegovu čast u Evropskom parlamentu, upriličeno je s namerom da se ponovo aktuelizuje pitanje njegove kanonizacije, a koje je trenutno skinuto s dnevnog reda Vatikana.

Hrvatska evroposlanica HDZ Željana Zovko, u čijoj režiji je skup sazvan, istakla je po završetku događaja, da joj je čast što je doprinela rasvetljavanju istorijske istine koja bez dileme potvrđuje svetost blaženog Stepinca. Ona je zatražila da se proces proglašenja Stepinca za sveca otkoči i privede kraju. Uprla je prst u srpsku i rusku pravoslavnu crkvu:

- Taj je proces zakočen 2016. zbog političke odluke Svete stolice da nastavi približavanje pravoslavnoj crkvi, ne bi li stigli do Moskve. Ja sam i članica grupe za međureligijski dijalog u EP i pozvana sam kao članica i Hrvatica, da apsolutno to razjasnimo. Mislim da će ovo pomoći međureligijskom dijalogu i svim onim nevernicima koji moraju krenuti dalje - navela je Zovko u Briselu.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji uputila je pismo evroparlametarki Željani Zovko, koja je organizovala konferenciju posvećenu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu, u kome je izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti.

U pismu se navodi da je za sve građane Srbije, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinirna nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata. Takođe, navodi se da je istorijski potvrđeno da je Stepinac pozdravio osnivanje Nezavisne drzave Hrvatske, sarađivao sa rukovodstvom NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

Protestno pismo stiglo je i od Instituta Diana Budisavljević, NVO i istoričara iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH, koji su u 12 tačaka objasnili zašto Stepinac nije žrtva komunističkog ni ustaškog režima. Oni su izrazili nadu da će EP sprečiti reviziju istorijskih činjenica i čuvati dostojanstveno sećanje na stradanje oko 74.000 dece, od čega 20.000 samo u Jasenovcu. Stepinac, kažu, nikada nije digao glas da zaštiti pre svega one najmlađe.

Autor: RedPortal