Vrsta je zvanično proglašena izumrlom 1986. godine. 😔

Jedna od najvećih svetskih zooloških misterija rešena je nakon što su ostaci poslednjeg poznatog tilacina, takođe poznatog pod nazivom Tasmanijski tigar, otkriveni u zadnjem delu prašnjavog muzejskog ormara. 😠

Ostaci su pronađeni u kolekcijama Tasmanijskog muzeja i umetničke galerije (TMAG). Smatrali su se nestalim više od 85 godina.

Foto: (Tasmanian Museum and Art Gallery

U članku koji će uskoro biti objavljen, istraživači su otkrili da je staru ženku ilegalno uhvatio lovac Elias Čerčil iz doline Firence. Uginula je nekoliko meseci nakon što je predata zoološkom vrtu u Hobartu u maju 1936. godine.

Životinja je odrana, a njen skelet pripremljen za novoformiranu obrazovnu kolekciju, ali je nestala među arhivima muzeja.

Foto: (Tasmanian Museum and Art Gallery

- Zoološki vrt nije zabeležio ili objavio prodaju jer je u to vreme lov bio zabranjen pa je Čerčil mogao biti kažnjen. - rekao je Robert Pad, koautor rada i komparativni psiholog sa Australijskog katoličkog univerziteta.
- Tilacin je živeo samo nekoliko meseci i kada je umro, njegovo telo je prebačeno u TMAG.
- Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspešno tražili njegove ostatke, jer u zoološkoj kolekciji nije zabeležen nijedan tilacinski materijal iz 1936. godine pa se pretpostavljalo da je njegovo telo bilo bačeno.

Ranije se verovalo da je zapravo tilacin po imenu Bendžamin, čuveno ovekovečen u poznatom crno belom videu, poslednji primerak pomenute vrste.

Bendžamin je umro sam u svom ograđenom prostoru nakon što je podlegao izloženosti u zoološkom vrtu u Hobartu 7. septembra 1936. godine. Međutim, smatra se da ga je ponovo otkrivena ženka nadživela.

Ostaci koji su još uvek pričvršćeni za pet kartica kreiranih za obrazovnu kolekciju, sada su izloženi u muzejskoj galeriji tilacina.

Foto: (Tasmanian Museum and Art Gallery

- Gorko je i slatko u isto vreme da je misterija u vezi sa ostacima poslednjeg tilacina rešena i da je otkriven doe kolekcije TMAG-a. - rekla je direktorka TMAG-a Meri Malkahi.

Tasmanijski tigar je progonjen do izumiranja nakon naseljavanja Evrope jer su farmeri krivili domaćeg torbara mesoždera za smrt stoke. 😔

Počeli su da strahuju pa je vlada Tasmanije 1888. godine uvela nagradu od jedne funte po ubijenoj odrasloj životinji i 10 šilinga po ubijenom mladunčetu. 😔

Vrsta je zvanično proglašena izumrlom 1986. godine. 😔

Prema svedočenju Tasmanijskog parka i službi za divlje životinje, tilacin je bio stidljiva i tiha životinja koja je uglavnom izbegavala kontakt sa ljudima.

Autor: Redportal.rs