Zbog gubitka sluha Betoven je imao želju da sebi oduzme život. 💔

Pre nego što je čuveni kompozitor Betoven umro 27. marta 1827. godine, njegova želja je bila da se njegovi zdravstveni problemi prouče i podele "kako bi se svet barem malo pomirio sa mnom posle moje smrti, koliko je to moguće", rekao je Betoven. 🧫🧬

Istraživači su preuzeli korake da delimično ispoštuju taj zahtev tako što su analizirali Betovenov DNK iz sačuvanih pramenova njegove kose i po prvi put odredili sekvencioniranje kompozitirovog genoma. 🧬🧫🔬

Studija sa detaljima o nalazima objavljena je u časopisu Current Biology. 💡📝

- Naš primarni cilj je bio da rasvetlimo Betovenove zdravstvene probleme koji uključuju progresivni gubitak sluha, počevši od njegovih srednjih do kasnih 20-ih i na kraju dovodeći do toga da on postane funkcionalno gluv do 1818. godine. - rekao je koautor studije Johanes Krauze, profesor na Institutu Maks Plank za evolucionu antropologiju u Lajpcigu, Nemačka.

Pet uzoraka kose pomoglo je naučnicima da otkriju uvid u porodičnu istoriju, hronične zdravstvene probleme i šta je moglo doprineti njegovoj smrti u 56. godini. ⏳

Foto: 9news

Betovenove bolesti 💊

💊 Pored gubitka sluha, čuveni kompozitor je tokom života imao ponavljajuće gastrointestinalne tegobe, kao i teške bolesti jetre.

💊 Betoven je napisao pismo svojoj braći 1802. godine tražeći da njegov lekar Johan Adam Šmit istraži i podeli prirodu njegove bolesti nakon što umre. 📧

📧 Pismo je poznato kao Hajligenštatski testament.

Međutim, Betoven je nadživeo svog omiljenog doktora 18 godina. ⏳

📧 Nakon što je kompozitor umro, testament je otkriven u skrivenom odeljku njegovog pisaćeg stola. U pismu je Betoven priznao koliko se beznadežno osećao kao kompozitor koji se bori sa gubitkom sluha, ali ga je njegov rad sprečio da oduzme sebi život. Rekao je da ne želi da ode "pre nego što proizvedem sva dela koja sam osetio želju da komponujem."

Nakon Betovenove smrti, vrtela su se pitanja oko toga šta ga je mučilo i šta je pravi uzrok njegove smrti.

U poslednjih sedam godina svog života, kompozitor je doživeo najmanje dva napada žutice, koja je povezana sa oboljenjem jetre, što je dovelo do opšteg uverenja da je umro od ciroze. 🔬

Medicinski biografi su od tada pregledali Betovenova pisma i dnevnike, kao i njegovu autopsiju, beleške njegovih lekara, pa čak i beleške napravljene kada je njegovo telo dva puta eshumirano 1863. i 1888. godine, u nadi da će spojiti njegovu komplikovanu istoriju bolesti.

Međutim, istraživači koji stoje iza nove studije otišli su korak dalje pre oko osam godina kada su krenuli da rade genetsku analizu preko Betovenove kose. 🥼

Uzroci koje su koristili uključivali su kosu ošišanu sa njegove glave sedam godina pre smrti.

Foto: 9news

Genetska otkrića 🧬

Tim je započeo analizom ukupno osam uzoraka kose što iz javnih, što iz privatnih kolekcija širom Velike Britanije, Evrope i SAD-a.

Tokom njihovog rada na autentifikaciji, otkrili su da dva pramena kose uopšte nisu bila Betovenova, dok je jedan bio previše oštećen da bi se analizirao.

Prethodni rad koji sugeriše da je Betoven imao trovanje olovom utvrđen je na osnovu uzorka kose koji nije pripadao njemu, već ženi.

Pet uzoraka koji su došli pripadali su istom muškarcu i odgovarali su njegovom nemačkom poreklu.

Betoven je lično predao jedan od pramenova pijanisti Antonu Halmu u aprilu 1826. godine rekavši "Das sind meine Haare!" ("To je moja kosa!").

Genetska analiza uočila je tragove koji se kriju u DNK kompozitora koji bi mogli dati objašnjenje njegovih zdravstvenih problema. 🧬

- Nismo uspeli da pronađemo definitivan uzrok Betovenove gluvoće ili njegovih gastrointestunalnih problema. - rekao je Krazue.
- Međutim, otkrili smo brojne značajne genetske faktore rizika za oboljenje jetre. - dodaje on.
- Takođe smo pronašli dokaze o infekciji virusom hepatitisa B najkasnije nekoliko meseci pre konačne bolesti kompozitora. Oni su verovatno doprineli njegovoj smrti.

Betovenovi genetski podaci su takođe pomogli istraživačima da isključe druge potencijalne uzroke njegovih bolesti kao što su celijaklija, autoimuno stanje, netolerancija na laktozu ili sindrom nervoznih creva. 🧫🔬🧪

Betovenova pisma, kao i pisma njegovih prijatelja pokazuju da je kompozitor redovno konzumirao alkohol. 🍷

Iako je teško reči koliko je pio, bliski prijatelj je napisao da je Betoven svaki dan uz ručak pio najmanje litar vina. 🍇🍷

Konzumacija alkohola, u kombinaciji sa genetskim faktorima rizika za oboljenje jetre i njegovu infekciju hepatitisom B, možda je bila savršena oluja za Betovenovo zdravlje pred kraj njegovog života.

- Ako je njegova konzumacija alkohola bila dovoljno velika tokom dugog vremenskog perioda, interakcija sa njegovim genetskim faktorima rizika predstavlja jedno od mogućih objašnjenja za njegovu cirozu. - rekao je vodeći autor studije dr. Tristan Beg, student na Univerzitetu u Kembridžu.

Istraživači su istakli da je vreme svih ovih događaja ključno za razumevanje šta je doprinelo Betovenovoj smrti.

- Buduća istraživanja bi mogla otkriti više uvida, uključujući razloge njegovog gubitka sluha. - rekli su autori.
- Nadamo se da će objavljivanjem Betovenovog genoma za istraživače, i možda dodavanjem dodatnih potvrđenih pramenova početnoj hronološkoj seriji, jednog dana doći do odgovora na preostala pitanja o njegovom zdravlju i genealogiji. - rekao je Beg.

Foto: 9news

Tajna u DNK 🧬

Kada je istraživački tim ustanovio Betovenov genetski profil, uporedili su ga sa DNK njegovih živih rođaka u Belgiji. 🧬 Međutim, nisu uspeli da odrede kompletnu podudarnost.

Ako su neki od rođaka imali zajedničkog pretka po ocu preko Betovenove porodice u kasnim 1500-im i ranim 1600-im, nije bilo para za Y hromozom u Betovenovim uzorcima kose.

Ovo sugeriše da je negde u istoriji porodice postojala vanbračna afera sa strane Betovenovog oca koja je rezultirala detetom. 😮

- Kroz kombinaciju DNK podataka i arhivskih dokumenata, mogli smo da uočimo neslaganje između pravne i biološke genealogije Betovena, - rekao je koautor studije Martin Larmuseu, genetski genealog.

Istraživači smatraju da se afera dogodila negde između začeća Hendrika van Betovena iz 1572. godine, pretka po očevoj liniji Betovena sedam generacija pre kompozitora, i začeća Betovena 1770. godine.

Autor: Redportal.rs