U nekim saveznim pokrajinama štrajkovali su i doktori sa klinika koje su u privatnom vlasništvu

Lekari državnih bolnica u nekoliko nemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi izborili povećanje plata tokom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

U osam saveznih pokrajina lekari u bolnicama koje su u vlasništvu gradova i opština obustavili su rad, a na centralnom skupu u Hamburgu okupilo se oko 4000 medicinara iz cele zemlje.

U nekim saveznim pokrajinama štrajkovali su i doktori sa klinika koje su u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja zakazan je za četvrtak.

Sindikat lekara Marburškog saveza sa oko 50.000 članova u javnim klinikama u Nemačkoj traži prilagođavanje plata stopi inflacije, kao i dodatno povećanje od 2,5%.

Poslodavci, uglavnom gradske i opštinske administracije, tokom dosadašnjih pregovora odbacivali su zahteve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 odsto, što je po njima previše.

Tokom današnjeg štrajka u bolnicama su radila samo odeljenja hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomerene za druge datume. Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone, prosečna lekarska plata u Nemačkoj 2021. godine iznosila oko 7700 evra bruto mesečno.

Autor: redportal.rs