Represija nad Ujgurima u Kini traje već godinama

Sinđang je provincija na severozapadu Kine i predstavlja jedno od najbogatijih područja pamuka sa učešćem od oko 20% u globalnoj proizvodnji. Međutim, pitanje je kako se skuplja ovaj pamuk, a o tome govori poslednji izveštaj Centra za globalnu politiku iz Vašingtona.

Naime, na stotine hiljada Ujgura (etnička zajednica na severozapadu Kine muslimanske veroispovesti) kineske vlasti primoravaju da beru pamuk, što je trenutno na snazi kao zvanična vladina politika.

Foto: ASPI/Australian Strategic Policy Institute

Izveštaj je objavljen u ponedeljak, a direktno je upereno prstom u velike kompanije poput Najka i Adidasa da za izradu svojih proizvoda koriste pamuk koji su Ujguri ubrali na prinudnom radu.

Aktivisti za ljudska prava navode da je Sinđang dom široke mreže popravno-kaznenih kampova u kojima se nalazi više od 1.000.000 Ujgura, a za šta Kina kaže da su u pitanju trening centri koji služe za sprečavanje terorizma.

Izveštaj koji se poziva na vladine dokumente navodi da se 2018. godine ukupan broj onih koji su primorani na branje pamuka kretao oko 517.000.

BBC je pitao predstavnike oko 30 svetskih brendova za proizvodnju odeće da li nabavljaju pamuk iz Kine, konkretnije Sinđanga, a samo 4 je odgovorilo da ima striktnu politiku koja zabranjuje nabavku pamuka iz bilo kog dela Kine.

Kineski zvanični su oštro demantovali navode o primoravanju Ujgura na prinudni rad, uz to da svi etniciteti u Sinđangu potpisuju ugovore o radu na osnovu svoje slobodne volje.

U narednom periodu se očekuje zakon u Sjedinjenim Državama koji će zabraniti uvoz iz Sinđanga, a preostalo je da prođe proceduru u Senatu.

Autor: AFP / ASPI / redportal.rs

#Ujguri

#kina