BiH treba sama da odlučuje

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, predsedavajućim Predsedništva BiH, i Biserom Turković, ministarkom spoljnih poslova BiH, ponovio je podršku Rusije Dejtonskom sporazumu i rekao da narodi u BiH treba sami da odlučuju.

- Rusija smatra da kancelarija visokog predstavnika treba biti zatvorena - rekao je Lavrov.

Kako je rekao, istakli su da je neophodno usaglašavanje projekata i sporazuma koji se tiču investicija i stranih ulaganja, kulturne saradnje i drugog.

- Dogovorili smo se da ćemo poboljšati našu trgovinsku razmenu koje je usporena zbog koronavirusa. Mislimo da je neophodno i potrebno da snažnije radimo u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Vrlo nam je drago da u BiH funkcionišu naši projekti, poput kompanija Gasprom, Sberbank - rekao je Lavrov.

Dodaje da treba uzeti u obzir da su i Rusija i BiH multietničke države.

- Drago mi je da bosanskohercegovačka omladina pokazuje interes za studiranje na ruskom jeziku - naveo je Lavrov.

Ističe da je razmotrena situacija u regionu Balkana i da su se saglasili da je potreban dijalog i da će Rusija na svaki način pružiti pomoć i podršku tom procesu. Rekao je da Rusija sledeće godine obležava 25 godina diplomatksih odnosa, te da je pozvao Turkovićevu u posetu.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#Lavrov

#Turković

#rusija