Poslušajte savete koji vam mogu pomoći u borbi sa ovim bolestima ☝🏻

Pitagorejski način života koji se zasniva na zdravim navikama, pravilnoj ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i razvoju uma predstavlja najbolji i najstariji lek za depresiju.

Stari Grci su verovali da je neophodno da se svaki dan brinete o svom telu i umu. Danas su depresija i anksioznost postali jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema čovečanstva.

Evo kako su Grci lečili depresiju:

Uvesti u ishranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: orahe, maslinovo ulje, lososa, čia semenke, semenke lana.

Nedavna istraživanja su potvrdila da ove masne kiseline deluju i kao neuroprotektivna supstanca.

Redovno vežbanje 🍀

Drevni Grci su vežbali um, ali i telo. Jedno od drugog nisu razdvajali. Oni su praktikovali vežbanje u prirodi, ali i aktivan način života.

Sunčeva svetlost 🍀

Ovo je jedan od glavnih elemenata antičke grčke medicine za depresiju. Ako pažljivo razmislite, shvatićete da retko izlazimo na sunce. Sedimo na svojim radnim mestima, pod veštačkim osvetljenjem i okruženi smo elektronskim uređajima. Ova vrsta osvetljenja negativno utiče na san, a samim tim i na zdravlje. Ukoliko niste u mogućnosti da boravite na suncu, uzimajte vitamin D u kapima.

Češće radite ono što vas odvaja od negativnih osećanja 🍀

Stari Grci su shvatili da je zadovoljstvo = opuštanje! Provodite više vremena radeći ono što vas tera da zaboravite na brige. Dozvolite sebi da budete slobodni, srećni i kreativni.

Dijalektika 🍀

To je veština proučavanja, usvajanja, raspravljanja i "pretresanja" najrazličitijihi ideja, kao i pronalaženja smisla života. Veoma je bitno da se družite sa ljudima koji vam prijaju psihički. Da razgovarate sa onima koji nemaju isto mišljenje kako vi, kako biste se psihički aktivirali. LJudi iz različitih društvenih krugova mogu da vam postave nove izazove i tako vas otrgnu iz svakodnevnice.

Autor: Magazin Novosti

#depresija

#stari grci

#stres