Le Penova pokrenula novo glasanje o nepoverenju

Francuska vlada "za dlaku" je preživela današnje glasanje o nepoverenju, pokrenutu na inicijativu poslanika opozicije, ogorčenih zbog toga što je predsednik Emanuel Makron iskoristio posebno ustavno ovlašćenje da sprovede nepopularne penzione reforme bez glasanja u parlamentu.

Za nepoverenje je glasalo ukupno 278 poslanika, što je samo devet glasova manje od 287, koliko je bilo potrebno da se sruši vlada Elizabet Born, prenosi portal Frans 24.

U toku je izjašnjavanje o drugom zahtevu da se vladi uskrati poverenje, koje je podnela Marin le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalni savez.

Premijerka Elizabet Born osudila je danas u Narodnoj skupštini opozicioni "antiparlamentarizam na delu" i "izlive nasilja" pojedinih levičarskih poslanika.

"U samom srcu parlamenta, videli smo antiparlamentarizam na delu u svim njegovim aspektima", izjavila je premijerka Born, prenosi portal BFMTV.

Na protestima protiv reforme penzionog sistema zapaljeno smeće

Na protestima u Parizu protiv reforme penzionog sistema demonstranti su danas zapalili smeće nakon što je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona danas "za dlaku" izbegla izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona o reformi bez glasanja u skupštini.

Reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, sa 62 na 64.

Vatrogasci su u Parizu ugasili zapaljene gomile smeća koje su ostale na ulicama zbog štrajkova komunalnih radnika.

Policija je pre toga danas ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepoverenju Vladi u parlamentu, javio je Rojters.

U jugozapadnom francuskom gradu Bordou, oko 200 do 300 ljudi, uglavnom mladih, okupili su se na protestu protiv reforme

Oni su skandirali ''Makrone, daj ostavku!", a na protestu je zapaljeno nekoliko kanti za smeće.

Sukobi zbog penzione reforme u Parizu i širom zemlje tokom protekle tri noći podsećali su na proteste "Žutih prsluka" koji su izbili krajem 2018. godine zbog cene goriva, ocenjuje britanska agencija.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da ce intenzivirati proteste u pokušaju da spreče reformu penzionog sistema.

Autor: Tanjug / redportal.rs