Odlikovali ih i kralj i Tito

Na današnji dan 1941. godine dva poručnika Jugoslovenske kraljevske ratne mornarice izvršila su neočekivani podvig.

Na dan kada je u Beogradu potpisana kapitulacija Kraljevine Jugoslavije, oficiri na razaraču Zagrebu u Boki kotorskoj shvatili su da njihov ratni broj može uskoro pasti u ruke italijanskom okupatoru. Iako je postojalo naređenje da se ratna tehnika ne sme uništavati, poručnici bojnog broda Milan Spasić i Sergej Mašera rešili su da odbiju naređenje.

Prilikom napuštanja broda, kako je bilo predviđeno, Spasić i Mašera su saopštili komandantu broda svoj plan i ostali čvrsti u nameri da ga potope, a da sa njim žrtvuju i svoje živote. Komandant više nije imao izbora, te se povukao sa ostalim članovima posade.

Kad je posada bila na bezbednoj udaljenosti, Spasić i Mašera su aktivirali eksploziv i sačekali eksploziju, dok su ih njihovi saborci posmatrali kako salutiraju zastavi.

Telo Mašera nikad nije pronađeno, dok su lokalni ribolovci pronašli Spasićevo telo narednog dana. Posthumno, kralj Petar II Karađorđević ih je 1942. godine odlikovao Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV reda. Zanimljivo je i da ih je 1973. godine odlikovao Josip Broz Tito, predsednik SFRJ, ordenom narodnog heroja.

Autor: redportal.rs